Kesan penambahan magnesia dan zirkonia terhadap sifat kebioaktifan dan kekuatan mampatan β-wolastonit yang disintesis daripada kulit telur

Penyelidikan ini mengkaji kesan penambahan magnesia (MgO) dan zirkonia (ZrO2) terhadap sifat kebioaktifan dan kekuatan mampatan β-wolastonit. Kalsium oksida (CaO) yang diperoleh daripada kulit telur dan silika (SiO2) yang diperoleh daripada abu sekam padi dicampur menggunakan nisbah CaO:SiO2 sebanya...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Hamisah Ismail, Nurul Fitrah Mohd Fadzil, Roslinda Shamsudin, Muhammad Azmi Abdul Hamid
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2019
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/13746/
http://journalarticle.ukm.my/13746/
http://journalarticle.ukm.my/13746/1/21%20Hamisah%20Ismail.pdf
id ukm-13746
recordtype eprints
spelling ukm-137462019-11-29T10:31:42Z http://journalarticle.ukm.my/13746/ Kesan penambahan magnesia dan zirkonia terhadap sifat kebioaktifan dan kekuatan mampatan β-wolastonit yang disintesis daripada kulit telur Hamisah Ismail, Nurul Fitrah Mohd Fadzil, Roslinda Shamsudin, Muhammad Azmi Abdul Hamid, Penyelidikan ini mengkaji kesan penambahan magnesia (MgO) dan zirkonia (ZrO2) terhadap sifat kebioaktifan dan kekuatan mampatan β-wolastonit. Kalsium oksida (CaO) yang diperoleh daripada kulit telur dan silika (SiO2) yang diperoleh daripada abu sekam padi dicampur menggunakan nisbah CaO:SiO2 sebanyak 45:55 dengan air ternyah ion dan dimasukkan ke dalam autoklaf pada suhu 135°C selama 8 jam untuk menghasilkan β-wolastonit. Komposisi yang digunakan di dalam kajian ini adalah 90 hingga 95 % bt. β-wolastonit, dengan 5 hingga 10 % bt. MgO dan 5 hingga 10 % bt. ZrO2. Perubahan fasa, morfologi, unsur dan pH bagi setiap komposisi sampel sepanjang ujian kebioaktifan selama 7 hari dikaji dan dijelaskan menggunakan XRD, SEM/EDX dan pH. Selepas 7 hari rendaman, kesemua sampel, iaitu 100 % bt. β-wolastonit, 90 % bt. β-wolastonit-10 % bt. MgO, 90 % bt. β-wolastonit-10 % bt. ZrO2, dan 90 % bt. β-wolastonit-5 % bt. MgO-5 % bt. ZrO2 menunjukkan penurunan puncak fasa β-wolastonit (β-CaSiO3) dan didapati puncak fasa hidroksiapatit (HA) turut dikesan. Morfologi kesemua sampel berubah daripada gugusan berbentuk sfera pada hari pertama rendaman hingga membentuk suatu lapisan nipis kekaca iaitu amorfus kalsium fosfat (ACP) pada hari ke-7 rendaman. Sampel β-wolastonit dengan 5 % bt. MgO - 5 % bt. ZrO2 menunjukkan kekuatan mampatan terbaik berbanding komposisi lain. Sampel β-wolastonit dengan 5 % bt. MgO - 5 % bt. ZrO2 didapati sesuai untuk dijadikan bahan alternatif pengganti tulang kerana bersifat bioaktif dan memiliki kekuatan mampatan yang baik. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2019-07 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/13746/1/21%20Hamisah%20Ismail.pdf Hamisah Ismail, and Nurul Fitrah Mohd Fadzil, and Roslinda Shamsudin, and Muhammad Azmi Abdul Hamid, (2019) Kesan penambahan magnesia dan zirkonia terhadap sifat kebioaktifan dan kekuatan mampatan β-wolastonit yang disintesis daripada kulit telur. Sains Malaysiana, 48 (7). pp. 1519-1527. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/malay_journals/jilid48bil7_2019/KandunganJilid48Bil7_2019.html
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
language English
description Penyelidikan ini mengkaji kesan penambahan magnesia (MgO) dan zirkonia (ZrO2) terhadap sifat kebioaktifan dan kekuatan mampatan β-wolastonit. Kalsium oksida (CaO) yang diperoleh daripada kulit telur dan silika (SiO2) yang diperoleh daripada abu sekam padi dicampur menggunakan nisbah CaO:SiO2 sebanyak 45:55 dengan air ternyah ion dan dimasukkan ke dalam autoklaf pada suhu 135°C selama 8 jam untuk menghasilkan β-wolastonit. Komposisi yang digunakan di dalam kajian ini adalah 90 hingga 95 % bt. β-wolastonit, dengan 5 hingga 10 % bt. MgO dan 5 hingga 10 % bt. ZrO2. Perubahan fasa, morfologi, unsur dan pH bagi setiap komposisi sampel sepanjang ujian kebioaktifan selama 7 hari dikaji dan dijelaskan menggunakan XRD, SEM/EDX dan pH. Selepas 7 hari rendaman, kesemua sampel, iaitu 100 % bt. β-wolastonit, 90 % bt. β-wolastonit-10 % bt. MgO, 90 % bt. β-wolastonit-10 % bt. ZrO2, dan 90 % bt. β-wolastonit-5 % bt. MgO-5 % bt. ZrO2 menunjukkan penurunan puncak fasa β-wolastonit (β-CaSiO3) dan didapati puncak fasa hidroksiapatit (HA) turut dikesan. Morfologi kesemua sampel berubah daripada gugusan berbentuk sfera pada hari pertama rendaman hingga membentuk suatu lapisan nipis kekaca iaitu amorfus kalsium fosfat (ACP) pada hari ke-7 rendaman. Sampel β-wolastonit dengan 5 % bt. MgO - 5 % bt. ZrO2 menunjukkan kekuatan mampatan terbaik berbanding komposisi lain. Sampel β-wolastonit dengan 5 % bt. MgO - 5 % bt. ZrO2 didapati sesuai untuk dijadikan bahan alternatif pengganti tulang kerana bersifat bioaktif dan memiliki kekuatan mampatan yang baik.
format Article
author Hamisah Ismail,
Nurul Fitrah Mohd Fadzil,
Roslinda Shamsudin,
Muhammad Azmi Abdul Hamid,
spellingShingle Hamisah Ismail,
Nurul Fitrah Mohd Fadzil,
Roslinda Shamsudin,
Muhammad Azmi Abdul Hamid,
Kesan penambahan magnesia dan zirkonia terhadap sifat kebioaktifan dan kekuatan mampatan β-wolastonit yang disintesis daripada kulit telur
author_facet Hamisah Ismail,
Nurul Fitrah Mohd Fadzil,
Roslinda Shamsudin,
Muhammad Azmi Abdul Hamid,
author_sort Hamisah Ismail,
title Kesan penambahan magnesia dan zirkonia terhadap sifat kebioaktifan dan kekuatan mampatan β-wolastonit yang disintesis daripada kulit telur
title_short Kesan penambahan magnesia dan zirkonia terhadap sifat kebioaktifan dan kekuatan mampatan β-wolastonit yang disintesis daripada kulit telur
title_full Kesan penambahan magnesia dan zirkonia terhadap sifat kebioaktifan dan kekuatan mampatan β-wolastonit yang disintesis daripada kulit telur
title_fullStr Kesan penambahan magnesia dan zirkonia terhadap sifat kebioaktifan dan kekuatan mampatan β-wolastonit yang disintesis daripada kulit telur
title_full_unstemmed Kesan penambahan magnesia dan zirkonia terhadap sifat kebioaktifan dan kekuatan mampatan β-wolastonit yang disintesis daripada kulit telur
title_sort kesan penambahan magnesia dan zirkonia terhadap sifat kebioaktifan dan kekuatan mampatan β-wolastonit yang disintesis daripada kulit telur
publisher Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2019
url http://journalarticle.ukm.my/13746/
http://journalarticle.ukm.my/13746/
http://journalarticle.ukm.my/13746/1/21%20Hamisah%20Ismail.pdf
first_indexed 2023-09-18T20:05:33Z
last_indexed 2023-09-18T20:05:33Z
_version_ 1777407133587865600