Pendidikan hati lahir masyarakat sejahtera - Muhammad Nubli, Abdul Wahab (2013)
Hati merupakan komponen terpenting kepada manusia. Ini kerana hati merupakan pusat kepada segala aktiviti yang dilakukan oleh manusia. Setiap tindak tanduk harian ditentukan keputusannya oleh hati. Sekiranya hati mengarahkan, maka anggota tubuh akan melaksanakan seperti yang ditentukan oleh hati. Sebaliknya, jika hati menengkari, maka tindakan berkenaan tidak dilaksanakan. Seluruh tindak tanduk manusia sama ada pemikiran, perasaan, nafsu, tingkah laku akan dikawal oleh hati. Fungsi ilmu, pemikiran, kesukaan, kebiasaan ditentukan oleh keputusan yang dibuat oleh hati. Hati merupakan raja kepada manusia. Rasulullah menjelaskan keadaan ini melalui hadis Baginda yang bermaksud: “Ketahuilah dalam tubuh manusia ada seketul daging. Apabila baik daging berkenaan, maka baiklah seluruh jasad. Sebaliknya apabila rosak daging berkenaan, maka rosaklah seluruh jasad manusia. Ketahuilah bahawa daging berkenaan adalah hati”.