Preliminary design and development of three wheel car for disable person - Abd Gafar, Bashir (2009)
Tesis mi membentangkan tentang rekabentuk dan juga pengubahsaian untuk embangunkan kriteria kereta roda tiga untuk pesakit kurang upaya. Kereta roda tiga telah digunakan secara meluas pada masa kini, bukan sahaja untuk pesaldt kurang upaya, malah digunakan juga oleh manusia biasa. Kriteria untuk pesakit kurang upaya mi ialah pesakit strok yang kurang upaya di bahagian kanan tangan dan kaki, bemmur di antara 21 hingga 50 tahun,jantina lelaki ataupun perempuan, ketinggian di antara 120 ke 180 sentimeter di mana ketinggian tersebut adalah ketinggian purata bagi seluruh rakyat Malaysia, dan mereka terdiri daripada pesakit yang hampir 80% sembuh daripada penyakit strok tersebut. Satu sesi soal jawab telah dilakukan terhadap pesakit-pesakit strok untuk mereka memilih model kereta roda tiga yang bagaimana yang sesuai dan selesa bagi mereka Mereka perlu menjawab soalan-soalan berkaitan dengan model kereta roda tiga dan ciri-ciri yang perlu ada pada kereta tersebut seperti jenis dan saiz pintu, jenis stereng, kedudukan tempat duduk kereta dan beberapa ciii lagi seperti yang kita boleh lihat dalam bahagian 4 tesis mi nanti. Jawapan-jawapan dan hasil soal jawab itu nanti akan dianalisis untuk memilih model dan ciri-ciri yang paling sesuai bagi pesakit kurang upaya. Rekabentuk kereta mi akan dilukis rnenggunakan perisian SolidWork di mana perisian mi merupakan perisian yang sesuai untuk melukis model kereta dalam tiga dimensi.