Teks Ucapan Yang Hormat Profesor Dato’ Dr. Daing Nasir Ibrahim Naib Canselor Universiti Malaysia Pahang Sempena Majlis Resepsi Mesyuarat Jawatankuasa Naib Canselor dan Rektor Universiti Awam Bilangan 2 Tahun 2016 - Pejabat, Naib Canselor UMP (Universiti Malaysia Pahang, 2016)
Begitu bersejarah lokasi pertemuan ini, daripada tumbuhan Jasminium curtiisi atau bunga pekan dikatakan tempat ini mendapat namanya. Lama sebelumnya, dikenali tempat ini sebagai Inderapura atau Pura, demikian yang dikisahkan Tun Seri Lanang dalam karya Sulalatus Salatin atau Sejarah Melayu yang terkemuka.