UMP terokai peluang kerjasama dengan University of Houstan Amerika Syarikat - Emma Melati, Burhanuddin; Nurul Nadia, Nor Hamran (2015)
Amerika Syarikat, 9 Februari – Universiti Malaysia Pahang (UMP) bakal menjalinkan kerjasama dengan University of Houston (UH) yang merupakan salah satu universiti terkemuka di Amerika Syarikat yang menawarkan program-program teknologi kejuruteraan.