Kesan Kejadian Histeria Dalam Kalangan Pelajar Sekolah - Siti Aisyah, Romli; Mahyuddin, Ismail (2015)
Kejadian histeria merupakan suatu fenomena yang bersifat global. Ia berlaku hampir di kebanyakan negara di dunia. Di Malaysia, kejadian ini telah lama berlaku dan lebih kerap ditemui dalam kalangan remaja di sekolah. Hasil kajian kepustakaan yang dijalankan mendapati bahawa permasalahan sosial ini telah meninggalkan kesan yang mendalam dari sudut psikologi dan fizikal terhadap pelajar sekolah. Dari sudut psikologi, pelajar mengalami gangguan emosi yang mendalam sehingga melibatkan perlakuan fizikal yang ekstrim terhadap diri sendiri mahupun orang di sekeliling. Implikasi kajian ini dapat digunakan untuk membantu pihak sekolah dalam menangani kejadian histeria yang semakin berleluasa dengan mengenal pasti kesannya terhadap pelajar sekolah.