Pemerkasaan Kompetensi Interpersonal Pelajar Universiti Malaysia Pahang: Satu Analisis - Rashidi, Abbas (Universiti Malaysia Pahang, 2016)
Kajian mi dijalankan untuk mengkaji kompetensi interpersonal dalarn kalangan pelajar Universiti Malaysia Pahang. Sampel kajian seramai 281 orang yang terdiri dari pelajar sarjana muda tahun tiga dari fakulti kejuruteraan mekanikal, kejuruteraan awam, kejuruteraan kimia dan sains industri.. Sehubungan dengan itu, pengkaji menggunakan prosedur persampelan kelompok tiga tingkat untuk mendapatkan sampel kajian. Setelah itu, data kajian telah dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for Social Sciences (SPSS) versi 19.0 bagi mendapatkan nilai mm, sisihan piawai dan Kolerasi Pearson Hasil kajian menunjukkan tahap kompetensi interpersonal pelajar berada pada tahap tinggi. Sementara itu, kekerapan kompetensi interpersonal yang dipraktikkan adalah kompetensi komunikasi iaitu mencapai nilai nun 4.51. Seterusnya, terdapat perhubungan yang signifikan antara nilai teras dengan kompetensi interpersonal pelajar. Sementara itu,. Secara keseluruhannya, kajian mi merumuskan bahawa adanya perkaitan yang signifikan antara kompetensi interpersonal dengan nilai teras yang perlu diberi perhatian sewajarnya untuk meningkatkan prestasi universiti dan potensi pelajar.