UMP jalin kerjasama bersama MTDS - UMP, LIB (Penerbit UMP, 2013)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan pihak Malaysian Turkish Dialogue Society (MTDS) bagi mendapatkan peluang kerjasama dengan rakan daripada Institusi Pengajian Tinggi (IPT) di Turki melalui rangkaian MTDS dalam aktiviti penyelidikan, pertukaran pelajar, staf dan program pembangunan akademik.