Membiayai pendidikan tinggi menerusi endowmen: kewibawaan model Hibrid Harvard - Kartini Aboo Talib @ Khalid,; Nidzam Sulaiman,; Wan Kamal Mujani,; Ermy Azziaty Rozali, (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2015)
Berdepan dengan cabaran menjana kewangan untuk operasi dan aktiviti harian institusi pengajian tinggi kini sering membicarakan endowmen sebagai mekanisma pragmatis untuk membiayai peningkatan pelbagai kos termasuk sumber manusia, tenaga pakar, penyelenggaraan, penyelidikan dan kembangan. Kertas ini membincangkan amalan endowmen Universiti Harvard yang kejayaannya cuba dicontohi oleh beberapa institusi pengajian tinggi di Amerika Syarikat. Aplikasi model hibrid dalam penubuhan Harvard Management Company di analisis berdasarkan sumber maklumat sekundar. Hasil kajian Model Hibrid Harvard ini menampilkan dua pengajaran penting: amalan endowmen perlu disesuaikan dengan aspek lokal dan kapasiti sedia ada, dan pengurusan endowmen perlu diurus oleh pakar pelaburan dengan bantuan erat tenaga akademik dan pihak pengurusan universiti. Dengan kerjasama hibrid begini universiti Harvard mampu mencapai misi mengadakan biasiswa, mengurangkan yuran tusyen , dan mendidik orang biasa menjadi juara.