Keyakinan terhadap Mistik Jawa dan kepimpinan politik menurut : kajian terhadap ketua-ketua kampung di Kecamatan Batanghari, Kabupaten Lampung Timur, Provinsi Lampung, Indonesia - Eko Maristiyawan; Muhammad Harya Ramdhoni; Nidzam Sulaiman; Hertanto
Para ketua kampung yang terbabit dalam kajian ini mempunyai perbezaan titik tekan mengenai bagaimana sesebuah kepimpinan politik dilihat daripada sudut pandang mistik Jawa. Walaupun begitu, mereka tetap menggunakan prinsip seperti kepimpinan mesti bersifat jujur (Siti); membahagiakan rakyat yang dipimpin (Condro). Selain itu seorang pemimpin masyarakat Jawa yang berpegang teguh pada metafizik “kejawen” mesti mampu menunjukkan autoriti rasmi yang tegas (Akoso) dalam mengkonsolidasikan potensi bersama dan memerintah secara berwibawa (Gegana). Pemimpin tersebut juga mesti sanggup memberikan semangat (Suryo) kepada rakyatnya dan memberikan impak bermanfaat kepada pengikutnya (Samirono); bijak dalam memberi arahan (Kertiko) dan memiliki elan visioner (Samudro).