Pembinaan semula fon Arab menggunakan lengkung Bézier kuartik - Nur ‘Afifah Rusdi; Zainor Ridzuan Yahya (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Padanan lengkung merupakan salah satu masalah yang sering menjadi perhatian terutamanya dalam bidang kejuruteraan balikan sejak dua dekad lepas. Dalam kajian ini, suatu kaedah dan algoritma baru telah direka untuk melakar semula garisan fon Arab. Evolusi pembezaan (EP) telah digunakan untuk mencari penyelesaian yang optimum bagi masalah padanan lengkung dengan menggunakan lengkung Bézier kuartik. Proses padanan lengkung ini merangkumi langkah berikut: Pengekstrakan sempadan dan pengesanan bucu, pemparameteran panjang rentas dan akhir sekali padanan lengkung. Bagi memastikan nilai titik kawalan yang dipilih mampu menghasilkan lengkung berparameter yang menyerupai lengkung asal fon tersebut, jumlah ralat kuasa dua (JRKD) digunakan untuk menghitung perbezaan antara lengkung asal imej dan lengkung berparameter.