Impak cukai dan caj perkhidmatan terhadap permintaan makanan di restoran
Dewasa ini, kerancakan pertumbuhan industri makanan dan minuman terutama sekali di bandar sebenarnya turut disertai oleh permintaan pengguna terhadap kualiti perkhidmatan dan layanan yang baik daripada industri tersebut. Lantas, bagi memenuhi kehendak pengguna itu, banyak restoran dilihat mula men...
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2014
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/8409/ http://journalarticle.ukm.my/8409/ http://journalarticle.ukm.my/8409/1/jeko_48%281%29-9.pdf |
id |
ukm-8409 |
---|---|
recordtype |
eprints |
spelling |
ukm-84092016-12-14T06:47:09Z http://journalarticle.ukm.my/8409/ Impak cukai dan caj perkhidmatan terhadap permintaan makanan di restoran Norain Mod Asri, Wook Endut, Salwah Bulis, Atikah Azmi, Dewasa ini, kerancakan pertumbuhan industri makanan dan minuman terutama sekali di bandar sebenarnya turut disertai oleh permintaan pengguna terhadap kualiti perkhidmatan dan layanan yang baik daripada industri tersebut. Lantas, bagi memenuhi kehendak pengguna itu, banyak restoran dilihat mula mengenakan caj perkhidmatan yang diyakini mampu bertindak sebagai pengukur prestasi pelayan di restoran. Dalam masa yang sama, kerajaan Malaysia juga mengenakan cukai perkhidmatan terhadap restoran berskala besar memandangkan restoran ini kebiasaannya dikunjungi oleh pelanggan yang berkemampuan sahaja. Kedua-dua fenomena ini telah mewujudkan dua persoalan penting. Pertama, adakah cukai dan caj perkhidmatan mempengaruhi kekerapan kunjungan, jumlah perbelanjaan bagi setiap kunjungan dan keputusan pengguna untuk makan di restoran atau bawa pulang makanan tersebut? Kedua, adakah pengguna bersetuju dan berpuashati terhadap pelaksanaan cukai dan caj perkhidmatan di restoran tersebut? Dengan mengaplikasi model logit dan kuasa dua terkecil terhadap data primer yang diperolehi menerusi pengedaran soalselidik sekitar Bandar Baru Bangi, Kajang dan Putrajaya, dapatan kajian membuktikan responden cenderung meningkatkan kekerapan kunjungan serta cenderung berpuashati terhadap cukai dan caj perkhidmatan apabila ia signifikan dipengaruhi secara positif oleh faktor harga berpatutan selepas dikenakan cukai dan/atau caj perkhidmatan. Namun begitu, analisis terhadap persepsi responden menunjukkan responden tidak berpuashati dengan kadar cukai dan kadar caj perkhidmatan yang dikenakan disebabkan makanan sudah mahal dan tidak setimpal dengan layanan yang diberikan oleh pihak pengurusan restoran. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2014 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/8409/1/jeko_48%281%29-9.pdf Norain Mod Asri, and Wook Endut, and Salwah Bulis, and Atikah Azmi, (2014) Impak cukai dan caj perkhidmatan terhadap permintaan makanan di restoran. Jurnal Ekonomi Malaysia, 48 (1). pp. 99-116. ISSN 0127-1962 http://www.ukm.my/fep/jem/index.html |
repository_type |
Digital Repository |
institution_category |
Local University |
institution |
Universiti Kebangasaan Malaysia |
building |
UKM Institutional Repository |
collection |
Online Access |
language |
English |
description |
Dewasa ini, kerancakan pertumbuhan industri makanan dan minuman terutama sekali di bandar sebenarnya turut
disertai oleh permintaan pengguna terhadap kualiti perkhidmatan dan layanan yang baik daripada industri tersebut.
Lantas, bagi memenuhi kehendak pengguna itu, banyak restoran dilihat mula mengenakan caj perkhidmatan yang
diyakini mampu bertindak sebagai pengukur prestasi pelayan di restoran. Dalam masa yang sama, kerajaan Malaysia
juga mengenakan cukai perkhidmatan terhadap restoran berskala besar memandangkan restoran ini kebiasaannya
dikunjungi oleh pelanggan yang berkemampuan sahaja. Kedua-dua fenomena ini telah mewujudkan dua persoalan
penting. Pertama, adakah cukai dan caj perkhidmatan mempengaruhi kekerapan kunjungan, jumlah perbelanjaan bagi
setiap kunjungan dan keputusan pengguna untuk makan di restoran atau bawa pulang makanan tersebut? Kedua,
adakah pengguna bersetuju dan berpuashati terhadap pelaksanaan cukai dan caj perkhidmatan di restoran tersebut?
Dengan mengaplikasi model logit dan kuasa dua terkecil terhadap data primer yang diperolehi menerusi pengedaran
soalselidik sekitar Bandar Baru Bangi, Kajang dan Putrajaya, dapatan kajian membuktikan responden cenderung
meningkatkan kekerapan kunjungan serta cenderung berpuashati terhadap cukai dan caj perkhidmatan apabila ia
signifikan dipengaruhi secara positif oleh faktor harga berpatutan selepas dikenakan cukai dan/atau caj perkhidmatan.
Namun begitu, analisis terhadap persepsi responden menunjukkan responden tidak berpuashati dengan kadar cukai
dan kadar caj perkhidmatan yang dikenakan disebabkan makanan sudah mahal dan tidak setimpal dengan layanan
yang diberikan oleh pihak pengurusan restoran. |
format |
Article |
author |
Norain Mod Asri, Wook Endut, Salwah Bulis, Atikah Azmi, |
spellingShingle |
Norain Mod Asri, Wook Endut, Salwah Bulis, Atikah Azmi, Impak cukai dan caj perkhidmatan terhadap permintaan makanan di restoran |
author_facet |
Norain Mod Asri, Wook Endut, Salwah Bulis, Atikah Azmi, |
author_sort |
Norain Mod Asri, |
title |
Impak cukai dan caj perkhidmatan terhadap permintaan makanan di restoran |
title_short |
Impak cukai dan caj perkhidmatan terhadap permintaan makanan di restoran |
title_full |
Impak cukai dan caj perkhidmatan terhadap permintaan makanan di restoran |
title_fullStr |
Impak cukai dan caj perkhidmatan terhadap permintaan makanan di restoran |
title_full_unstemmed |
Impak cukai dan caj perkhidmatan terhadap permintaan makanan di restoran |
title_sort |
impak cukai dan caj perkhidmatan terhadap permintaan makanan di restoran |
publisher |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2014 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/8409/ http://journalarticle.ukm.my/8409/ http://journalarticle.ukm.my/8409/1/jeko_48%281%29-9.pdf |
first_indexed |
2023-09-18T19:52:17Z |
last_indexed |
2023-09-18T19:52:17Z |
_version_ |
1777406299790639104 |