Kesan perencatan fitat terhadap bioavailabiliti kalsium, ferum dan zink dalam produk kacang soya tempatan

Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan perencatan fi tat terhadap bioavailabiliti kalsium (Ca), ferum (Fe) dan zink (Zn) dalam produk kacang soya tempatan terpilih. Fitat menyebabkan kesan perencatan terhadap penyerapan mineral seperti Ca, Fe dan Zn dengan membentuk kompleks yang tidak larut...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Hasnah Haron, Norfasihah Raob, Tan, Mei Chen
Format: Article
Language:English
Published: penerbit ukm 2013
Subjects:
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/6835/
http://journalarticle.ukm.my/6835/
http://journalarticle.ukm.my/6835/1/Kesan_Perencatan_Fitat_Terhadap_Bioavailabiliti.pdf
id ukm-6835
recordtype eprints
spelling ukm-68352016-12-14T06:42:19Z http://journalarticle.ukm.my/6835/ Kesan perencatan fitat terhadap bioavailabiliti kalsium, ferum dan zink dalam produk kacang soya tempatan Hasnah Haron, Norfasihah Raob, Tan, Mei Chen RA Public aspects of medicine Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan perencatan fi tat terhadap bioavailabiliti kalsium (Ca), ferum (Fe) dan zink (Zn) dalam produk kacang soya tempatan terpilih. Fitat menyebabkan kesan perencatan terhadap penyerapan mineral seperti Ca, Fe dan Zn dengan membentuk kompleks yang tidak larut dan tidak dapat dicernakan. Kesan perencatan fi tat terhadap bioavailabiliti mineral seperti Ca, Fe dan Zn telah dianggarkan dengan nisbah molar fi tat kepada mineral. Kandungan fi tat ditentukan dengan menggunakan kaedah pertukaran anion dan kandungan mineral ditentukan dengan Spektrofotometer Serapan Atom (AAS). Produk kacang soya dibeli dari pasar malam dan gerai makanan yang terletak di Cheras dan Sri Rampai, Kuala Lumpur. Setiap sampel yang dibeli dari kedua-dua lokasi dianalisis secara duplikat. Kajian ini mendapati kek soya dan kesemua masakan yang mengandungi tempe tidak mempunyai kandungan fi tat. Ini mungkin disebabkan oleh kehadiran R. oligosporus yang menghasilkan fi tase lalu menghidrolisiskan kandungan fi tat semasa proses fermentasi tempe. Terdapat lima jenis sampel makanan yang mempunyai nisbah molar fi tat/Ca > 0.24, sepuluh jenis sampel makanan dengan nisbah molar fi tat/ Fe > 1, lapan jenis sampel makanan mempunyai nisbah molar fi tat/ Zn > 15 dan satu jenis sampel makanan mempunyai nisbah molar [fi tat x Ca]/ Zn > 200. Keputusan nisbah molar fi tat/ mineral dari kajian ini menganggarkan bioavailabiliti Ca, Fe dan Zn yang rendah. Kesimpulannya, kek soya dan masakan mengandungi tempe mempunyai bioavailabiliti mineral yang tinggi manakala tau-hoo pok bakar mempunyai bioavailabiliti mineral yang rendah. penerbit ukm 2013 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/6835/1/Kesan_Perencatan_Fitat_Terhadap_Bioavailabiliti.pdf Hasnah Haron, and Norfasihah Raob, and Tan, Mei Chen (2013) Kesan perencatan fitat terhadap bioavailabiliti kalsium, ferum dan zink dalam produk kacang soya tempatan. Jurnal Sains Kesihatan Malaysia, 11 (2). pp. 19-27. ISSN 1675-8161 http://ejournal.ukm.my/jskm/
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
language English
topic RA Public aspects of medicine
spellingShingle RA Public aspects of medicine
Hasnah Haron,
Norfasihah Raob,
Tan, Mei Chen
Kesan perencatan fitat terhadap bioavailabiliti kalsium, ferum dan zink dalam produk kacang soya tempatan
description Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan perencatan fi tat terhadap bioavailabiliti kalsium (Ca), ferum (Fe) dan zink (Zn) dalam produk kacang soya tempatan terpilih. Fitat menyebabkan kesan perencatan terhadap penyerapan mineral seperti Ca, Fe dan Zn dengan membentuk kompleks yang tidak larut dan tidak dapat dicernakan. Kesan perencatan fi tat terhadap bioavailabiliti mineral seperti Ca, Fe dan Zn telah dianggarkan dengan nisbah molar fi tat kepada mineral. Kandungan fi tat ditentukan dengan menggunakan kaedah pertukaran anion dan kandungan mineral ditentukan dengan Spektrofotometer Serapan Atom (AAS). Produk kacang soya dibeli dari pasar malam dan gerai makanan yang terletak di Cheras dan Sri Rampai, Kuala Lumpur. Setiap sampel yang dibeli dari kedua-dua lokasi dianalisis secara duplikat. Kajian ini mendapati kek soya dan kesemua masakan yang mengandungi tempe tidak mempunyai kandungan fi tat. Ini mungkin disebabkan oleh kehadiran R. oligosporus yang menghasilkan fi tase lalu menghidrolisiskan kandungan fi tat semasa proses fermentasi tempe. Terdapat lima jenis sampel makanan yang mempunyai nisbah molar fi tat/Ca > 0.24, sepuluh jenis sampel makanan dengan nisbah molar fi tat/ Fe > 1, lapan jenis sampel makanan mempunyai nisbah molar fi tat/ Zn > 15 dan satu jenis sampel makanan mempunyai nisbah molar [fi tat x Ca]/ Zn > 200. Keputusan nisbah molar fi tat/ mineral dari kajian ini menganggarkan bioavailabiliti Ca, Fe dan Zn yang rendah. Kesimpulannya, kek soya dan masakan mengandungi tempe mempunyai bioavailabiliti mineral yang tinggi manakala tau-hoo pok bakar mempunyai bioavailabiliti mineral yang rendah.
format Article
author Hasnah Haron,
Norfasihah Raob,
Tan, Mei Chen
author_facet Hasnah Haron,
Norfasihah Raob,
Tan, Mei Chen
author_sort Hasnah Haron,
title Kesan perencatan fitat terhadap bioavailabiliti kalsium, ferum dan zink dalam produk kacang soya tempatan
title_short Kesan perencatan fitat terhadap bioavailabiliti kalsium, ferum dan zink dalam produk kacang soya tempatan
title_full Kesan perencatan fitat terhadap bioavailabiliti kalsium, ferum dan zink dalam produk kacang soya tempatan
title_fullStr Kesan perencatan fitat terhadap bioavailabiliti kalsium, ferum dan zink dalam produk kacang soya tempatan
title_full_unstemmed Kesan perencatan fitat terhadap bioavailabiliti kalsium, ferum dan zink dalam produk kacang soya tempatan
title_sort kesan perencatan fitat terhadap bioavailabiliti kalsium, ferum dan zink dalam produk kacang soya tempatan
publisher penerbit ukm
publishDate 2013
url http://journalarticle.ukm.my/6835/
http://journalarticle.ukm.my/6835/
http://journalarticle.ukm.my/6835/1/Kesan_Perencatan_Fitat_Terhadap_Bioavailabiliti.pdf
first_indexed 2023-09-18T19:48:00Z
last_indexed 2023-09-18T19:48:00Z
_version_ 1777406030168195072