Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan DNA
Kajian ini dijalankan untuk mengesahkan kemampuan teknologi DNA mikroaturan cip gen OliproTM FoodPATH bagi mengesan bakteria patogen makanan. Sebanyak 9 jenis DNA bakteria patogen makanan telah digunakan iaitu Bacillus cereus, Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus, Vibrio cholerae, Vibrio...
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Universiti Kebangsaan Malaysia
2013
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/6680/ http://journalarticle.ukm.my/6680/ http://journalarticle.ukm.my/6680/1/04_Jelin_Sawei.pdf |
id |
ukm-6680 |
---|---|
recordtype |
eprints |
spelling |
ukm-66802016-12-14T06:41:54Z http://journalarticle.ukm.my/6680/ Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan DNA Sawei, Jelin Norrakiah Abdullah Sani, Aminah Abdullah, Sahilah Abd. Mutalib, Kajian ini dijalankan untuk mengesahkan kemampuan teknologi DNA mikroaturan cip gen OliproTM FoodPATH bagi mengesan bakteria patogen makanan. Sebanyak 9 jenis DNA bakteria patogen makanan telah digunakan iaitu Bacillus cereus, Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Shigella spp. dan Campylobacter spp. Sebanyak 36 kombinasi templat DNA bakteria patogen makanan telah digunakan. Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan dilakukan dengan menggunakan kaedah reaksi berantai polimerase (PCR) dan penghibridan Southern-blotting di atas cip gen untuk mengesahkan kemampuannya. Keputusan daripada analisis hibridasi di atas cip gen telah dibandingkan dengan hasil gel elektroforesis 2.0% (w/v). Lima saringan diperlukan untuk menghabiskan 36 kombinasi templat DNA bakteria patogen makanan. Setiap saringan, satu cip gen telah digunakan sebagai kawalan negatif tidak diinokulasikan dengan sebarang kombinasi DNA bakteria patogen makanan. Daripada hasil kajian, didapati bahawa semua kombinasi templat DNA bakteria patogen makanan telah dapat dikesan. Cip yang digunakan sebagai kawalan negatif tidak menunjukkan kehadiran DNA. Oleh itu, daripada kajian ini cip gen OliproTM FoodPATH didapati memberikan keputusan yang lebih baik berbanding dengan 2.0% (w/v) gel elektroforesis. Universiti Kebangsaan Malaysia 2013-12 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/6680/1/04_Jelin_Sawei.pdf Sawei, Jelin and Norrakiah Abdullah Sani, and Aminah Abdullah, and Sahilah Abd. Mutalib, (2013) Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan DNA. Sains Malaysiana, 42 (12). pp. 1715-1720. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/ |
repository_type |
Digital Repository |
institution_category |
Local University |
institution |
Universiti Kebangasaan Malaysia |
building |
UKM Institutional Repository |
collection |
Online Access |
language |
English |
description |
Kajian ini dijalankan untuk mengesahkan kemampuan teknologi DNA mikroaturan cip gen OliproTM FoodPATH bagi mengesan bakteria patogen makanan. Sebanyak 9 jenis DNA bakteria patogen makanan telah digunakan iaitu Bacillus cereus, Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Shigella spp. dan Campylobacter spp. Sebanyak 36 kombinasi templat DNA bakteria patogen makanan telah digunakan. Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan dilakukan dengan menggunakan kaedah reaksi berantai polimerase (PCR) dan penghibridan Southern-blotting di atas cip gen untuk mengesahkan kemampuannya. Keputusan daripada analisis hibridasi di atas cip gen telah dibandingkan dengan hasil gel elektroforesis 2.0% (w/v). Lima saringan diperlukan untuk menghabiskan 36 kombinasi templat DNA bakteria patogen makanan. Setiap saringan, satu cip gen telah digunakan sebagai kawalan negatif tidak diinokulasikan dengan sebarang kombinasi DNA bakteria patogen makanan. Daripada hasil kajian, didapati bahawa semua kombinasi templat DNA bakteria patogen makanan telah dapat dikesan. Cip yang digunakan sebagai kawalan negatif tidak menunjukkan kehadiran DNA. Oleh itu, daripada kajian ini cip gen OliproTM FoodPATH didapati memberikan keputusan yang lebih baik berbanding dengan 2.0% (w/v) gel elektroforesis. |
format |
Article |
author |
Sawei, Jelin Norrakiah Abdullah Sani, Aminah Abdullah, Sahilah Abd. Mutalib, |
spellingShingle |
Sawei, Jelin Norrakiah Abdullah Sani, Aminah Abdullah, Sahilah Abd. Mutalib, Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan menggunakan teknologi mikroaturan DNA |
author_facet |
Sawei, Jelin Norrakiah Abdullah Sani, Aminah Abdullah, Sahilah Abd. Mutalib, |
author_sort |
Sawei, Jelin |
title |
Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan
menggunakan teknologi mikroaturan DNA |
title_short |
Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan
menggunakan teknologi mikroaturan DNA |
title_full |
Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan
menggunakan teknologi mikroaturan DNA |
title_fullStr |
Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan
menggunakan teknologi mikroaturan DNA |
title_full_unstemmed |
Pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan
menggunakan teknologi mikroaturan DNA |
title_sort |
pengesahan bagi mengesan bakteria patogen makanan
menggunakan teknologi mikroaturan dna |
publisher |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2013 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/6680/ http://journalarticle.ukm.my/6680/ http://journalarticle.ukm.my/6680/1/04_Jelin_Sawei.pdf |
first_indexed |
2023-09-18T19:47:35Z |
last_indexed |
2023-09-18T19:47:35Z |
_version_ |
1777406003146391552 |