Penguasaan pengetahuan pedagogi kandungan guru bahasa Iban - Zamri Mahamod; Magdeline anak Nor (Penerbit UKM, 2012)
Keberkesanan dan kepakaran seseorang guru bahasa Iban dapat dinilai melalui teknik pengajarannya. Kajian ini dijalankan berdasarkan konsep pengetahuan guru yang diperkenalkan oleh Shulman (1986), iaitu Pengetahuan Pedagogi Isi Kandungan (PPIK). Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk meneroka dan meneliti secara mendalam PPIK yang dimiliki oleh guru bahasa Iban sekolah menengah di Sarawak. Kajian ini juga bertujuan untuk mengetahui bagaimana PPIK ini dilaksanakan dalam bentuk penaakulan pedagogi dan tindakan guru semasa proses pengajaran di dalam bilik darjah. Reka bentuk kajian ini adalah kajian kualitatif berbentuk kajian kes. Empat orang guru bahasa Iban dari Pejabat Pendidikan Daerah Subis, Sarawak dipilih untuk menyertai temu bual dan pemerhatian. Data kajian berbentuk transkrip temu bual dianalisis dengan bantuan perisian Nvivo 8. Kajian ini mendapati bahawa PPIK guru-guru bahasa Iban dipengaruhi oleh disiplin ilmu masing-masing kerana kesemua guru bahasa Iban mempunyai latar belakang pengkhususan yang berbeza-beza. Dapatan kajian juga menunjukkan tidak ada perbezaan PPIK yang ketara antara guru berpengalaman dengan guru baru. Sebaliknya, faktor berpengalaman guru hanya menjadi faktor sampingan. Kesimpulannya, PPIK guru-guru bahasa Iban ini banyak dipengaruhi oleh latar belakang pengkhususan mereka.