The origin, development and decline of the peranakan culture in Java - Siaw, Laurence (Universiti Kebangsaan Malaysia, 1974)
Makalah ini meninjau sejarah kebudayaan sosial yang umum tentang masyarakat Cina di Jawa dari tarikh 1405 A.D. hingga awal kurun 20, dengan menumpukan perhatian terhadap Cina Peranakan. Makalah ini memerikan keadaan-keadaan dalam mana orang-orang Cina yang datang terlebih awal mensesuaikan diri mereka dengan penduduk-penduduk tempatan serta dibincangkan juga disini faktor-faktor yang mempengaruhi identiti mereka apabila terdapat kemasukan orang-orang Cina (lelaki dan perempuan) beramai-ramai ke Tanah Jawa dari tahun 1850 seterusnya. Nilai-nilai tradisi kedua-dua masyarakat - orang-orang Cina yang mendatang dan orang-orang Jawa tempatan - dibincang dan dianalisa untuk menghuraikan sejauh mana berlakunya proses akulturasi antara dua bangsa ini. Juga proses assimulasi Cina Peranakan ke dalam kebudayaan Jawa juga digalorkan. Masaalah identiti Cina Peranakan yang timbul setelah berlakunya kemasukan Cina beramai-ramai juga dinilai. Kebangkitan nasionalisma Cina, kelalaian pemerintah Belanda mengawal sekolah-sekolah Cina dan persatuan-persatuan yang besar bilangannya di seluruh Jawa, kesan daripada orang-orang Cina yang baru datang (Totok) dan mereka yang datang melawat dan berikutan dengan pemecahan kumpulan Cina Peranakan di Jawa adalah semuanya perkembangan-perkembangan penting yang diperkata dan diperbincangkan dengan agak ditil. Masa depan Cina Peranakan di Jawa menjadi lebih nyata hasil dari pengalaman-pengalaman seperti itu.