Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis)
Kajian terhadap kesan suhu pengeringan (50, 60, 70oC) dan kepekatan garam (3, 5, 7%) terhadap kualiti ikan tongkol (Euthynnus affinis) telah dilakukan. Analisis kandungan proksimat menunjukkan nilai yang berbeza secara bererti (p<0.05), terutama kandungan protein (76.66%) ikan yang dikering pada...
Main Authors: | , , , |
---|---|
Format: | Article |
Published: |
Universiti Kebangsaan Malaysia
2006
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/3979/ http://journalarticle.ukm.my/3979/ |
id |
ukm-3979 |
---|---|
recordtype |
eprints |
spelling |
ukm-39792012-03-28T01:29:28Z http://journalarticle.ukm.my/3979/ Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis) Rita Hayati, Aminah Abdullah, Mohd Khan Ayob, Soewarno T. Soekarto, Kajian terhadap kesan suhu pengeringan (50, 60, 70oC) dan kepekatan garam (3, 5, 7%) terhadap kualiti ikan tongkol (Euthynnus affinis) telah dilakukan. Analisis kandungan proksimat menunjukkan nilai yang berbeza secara bererti (p<0.05), terutama kandungan protein (76.66%) ikan yang dikering pada suhu 50°C. Pengeringan pada suhu dan kepekatan garam yang tinggi cenderung untuk menghasilkan ikan tongkol kering dengan wama yang agak gelap (72.39). Ikon tongkol kering memiliki keupayaan memegang air yang rendah iaitu antara 3.43-3.66 ml/g sampel. Aktiviti air (aw) ikon tongkol yang hanya mencapai 0.76 atau kurang, merupakan tahap yang paling baik untuk tujuan penyimpanan, dan dapat mengawal pertumbuhan mikroorganisma, merencat aktiviti enzim dan memenuhi keperluan pembungkusan. Universiti Kebangsaan Malaysia 2006-07 Article PeerReviewed Rita Hayati, and Aminah Abdullah, and Mohd Khan Ayob, and Soewarno T. Soekarto, (2006) Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis). Sains Malaysiana, 35 (1). pp. 83-87. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol35num1_2006/vol35num1_06page83-87.html |
repository_type |
Digital Repository |
institution_category |
Local University |
institution |
Universiti Kebangasaan Malaysia |
building |
UKM Institutional Repository |
collection |
Online Access |
description |
Kajian terhadap kesan suhu pengeringan (50, 60, 70oC) dan kepekatan garam (3, 5, 7%) terhadap kualiti ikan tongkol (Euthynnus affinis) telah dilakukan. Analisis kandungan proksimat menunjukkan nilai yang berbeza secara bererti (p<0.05), terutama kandungan protein (76.66%) ikan yang dikering pada suhu 50°C. Pengeringan pada suhu dan kepekatan garam yang tinggi cenderung untuk menghasilkan ikan tongkol kering dengan wama yang agak gelap (72.39). Ikon tongkol kering memiliki keupayaan memegang air yang rendah iaitu antara 3.43-3.66 ml/g sampel. Aktiviti air (aw) ikon tongkol yang hanya mencapai 0.76 atau kurang, merupakan tahap yang paling baik untuk tujuan penyimpanan, dan dapat mengawal pertumbuhan mikroorganisma, merencat aktiviti enzim dan memenuhi keperluan pembungkusan. |
format |
Article |
author |
Rita Hayati, Aminah Abdullah, Mohd Khan Ayob, Soewarno T. Soekarto, |
spellingShingle |
Rita Hayati, Aminah Abdullah, Mohd Khan Ayob, Soewarno T. Soekarto, Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis) |
author_facet |
Rita Hayati, Aminah Abdullah, Mohd Khan Ayob, Soewarno T. Soekarto, |
author_sort |
Rita Hayati, |
title |
Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis) |
title_short |
Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis) |
title_full |
Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis) |
title_fullStr |
Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis) |
title_full_unstemmed |
Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis) |
title_sort |
kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis) |
publisher |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2006 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/3979/ http://journalarticle.ukm.my/3979/ |
first_indexed |
2023-09-18T19:40:18Z |
last_indexed |
2023-09-18T19:40:18Z |
_version_ |
1777405545576136704 |