Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis)

Kajian terhadap kesan suhu pengeringan (50, 60, 70oC) dan kepekatan garam (3, 5, 7%) terhadap kualiti ikan tongkol (Euthynnus affinis) telah dilakukan. Analisis kandungan proksimat menunjukkan nilai yang berbeza secara bererti (p<0.05), terutama kandungan protein (76.66%) ikan yang dikering pada...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Rita Hayati, Aminah Abdullah, Mohd Khan Ayob, Soewarno T. Soekarto
Format: Article
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2006
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/3979/
http://journalarticle.ukm.my/3979/
id ukm-3979
recordtype eprints
spelling ukm-39792012-03-28T01:29:28Z http://journalarticle.ukm.my/3979/ Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis) Rita Hayati, Aminah Abdullah, Mohd Khan Ayob, Soewarno T. Soekarto, Kajian terhadap kesan suhu pengeringan (50, 60, 70oC) dan kepekatan garam (3, 5, 7%) terhadap kualiti ikan tongkol (Euthynnus affinis) telah dilakukan. Analisis kandungan proksimat menunjukkan nilai yang berbeza secara bererti (p<0.05), terutama kandungan protein (76.66%) ikan yang dikering pada suhu 50°C. Pengeringan pada suhu dan kepekatan garam yang tinggi cenderung untuk menghasilkan ikan tongkol kering dengan wama yang agak gelap (72.39). Ikon tongkol kering memiliki keupayaan memegang air yang rendah iaitu antara 3.43-3.66 ml/g sampel. Aktiviti air (aw) ikon tongkol yang hanya mencapai 0.76 atau kurang, merupakan tahap yang paling baik untuk tujuan penyimpanan, dan dapat mengawal pertumbuhan mikroorganisma, merencat aktiviti enzim dan memenuhi keperluan pembungkusan. Universiti Kebangsaan Malaysia 2006-07 Article PeerReviewed Rita Hayati, and Aminah Abdullah, and Mohd Khan Ayob, and Soewarno T. Soekarto, (2006) Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis). Sains Malaysiana, 35 (1). pp. 83-87. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol35num1_2006/vol35num1_06page83-87.html
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
description Kajian terhadap kesan suhu pengeringan (50, 60, 70oC) dan kepekatan garam (3, 5, 7%) terhadap kualiti ikan tongkol (Euthynnus affinis) telah dilakukan. Analisis kandungan proksimat menunjukkan nilai yang berbeza secara bererti (p<0.05), terutama kandungan protein (76.66%) ikan yang dikering pada suhu 50°C. Pengeringan pada suhu dan kepekatan garam yang tinggi cenderung untuk menghasilkan ikan tongkol kering dengan wama yang agak gelap (72.39). Ikon tongkol kering memiliki keupayaan memegang air yang rendah iaitu antara 3.43-3.66 ml/g sampel. Aktiviti air (aw) ikon tongkol yang hanya mencapai 0.76 atau kurang, merupakan tahap yang paling baik untuk tujuan penyimpanan, dan dapat mengawal pertumbuhan mikroorganisma, merencat aktiviti enzim dan memenuhi keperluan pembungkusan.
format Article
author Rita Hayati,
Aminah Abdullah,
Mohd Khan Ayob,
Soewarno T. Soekarto,
spellingShingle Rita Hayati,
Aminah Abdullah,
Mohd Khan Ayob,
Soewarno T. Soekarto,
Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis)
author_facet Rita Hayati,
Aminah Abdullah,
Mohd Khan Ayob,
Soewarno T. Soekarto,
author_sort Rita Hayati,
title Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis)
title_short Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis)
title_full Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis)
title_fullStr Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis)
title_full_unstemmed Kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis)
title_sort kesan suhu pengeringan dan penggaraman terhadap kualiti ikan tongkol kering (euthynnus affinis)
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2006
url http://journalarticle.ukm.my/3979/
http://journalarticle.ukm.my/3979/
first_indexed 2023-09-18T19:40:18Z
last_indexed 2023-09-18T19:40:18Z
_version_ 1777405545576136704