Effects of wet deposition on levels of selected heavy metals in Labu River: a snapshort study of a sub-urban lotic ecosystem - Lim , Sun Hoo; Abdullah Samat; Mohd. Rozali Othman (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2005)
Satu kajian telah dijalankan untuk menentukan kesan hujan (enapan basah) ke atas kepekatan logam-logam berat (kadmium, kuprum, ferum, plumbum, mangan dan zink) di dalam air Sungai Labu. Penelitian dibuat dalam kawasan tadahan Sungai Labu yang terdiri dari Sungai Batang Labu dan Sungai Batang Nilai. Kawasan kajian ini meliputi ladang-ladang pertanian, penempatan dan perbandaran. Kepekatan kadmium (Cd) dan zink (Zn) masing-masing dari segi statistik mempunyai korelasi positif (r=0.17 dan r=0.66) dengan enapan basah. Sementara logam-logam berat yang lain mempunyai korelasi negatij dengan enapan basah. Plumbum (Pb) mempamirkan nilai korelasi tertinggi (r=0.52), diikuti oleh mangan (Mn), ferum (Fe) dan kuprum (Cu) masing-masing dengan r=-0.30, -0.16 dan -0.09. Hasil ini menunjukkan bahawa enapan basah telah tidak mempengaruhi paras Cu, Fe, Pb dan Mn dalam Sungai Labu. Kemasukan pencemar logam daripada sumber-sumber antropogenik didapati telah menyumbang kepada kebanyakan logam berat yang wujud.