Penilaian pengambilan sisa racun perosak melalui pemakanan

Pencemaran makanan merupakan masalah global yang berpunca daripada aktiviti perindustrian dan pertanian atau semasa pemprosesan atau penyimpanan makanan. Pencemaran ini akan mengakibatkan kemerosotan kesihatan kepada manusia. Terdapat pelbagai usaha daripada pihak kerajaan mahupun perindustrian untu...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Nurul Izzah Ahmad, Aminah Abdullah
Format: Article
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2004
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/3877/
http://journalarticle.ukm.my/3877/
id ukm-3877
recordtype eprints
spelling ukm-38772012-03-22T04:23:26Z http://journalarticle.ukm.my/3877/ Penilaian pengambilan sisa racun perosak melalui pemakanan Nurul Izzah Ahmad, Aminah Abdullah, Pencemaran makanan merupakan masalah global yang berpunca daripada aktiviti perindustrian dan pertanian atau semasa pemprosesan atau penyimpanan makanan. Pencemaran ini akan mengakibatkan kemerosotan kesihatan kepada manusia. Terdapat pelbagai usaha daripada pihak kerajaan mahupun perindustrian untuk meminimumkan tahap pencemaran makanan. Pengurusan pencemaran makanan secara berkesan merupakan penilaian potensi risiko kesihatan yang melibatkan bahan pencemar spesifik. Program pengawasan dan penilaian makanan (CEMS/Food) dibawah UNEP, FAO dan WHO telah ditubuhkan pada 1976 dengan keanggotaan sebanyak 40 buah negara pada tahun 1992. Tujuan utama program tersebut adalah memberi makluman berkaitan tahap dan corak bahan pencemar makanan, penyebaran dan perkaitan dengan kesihatan awam serta penjualan makanan. Data yang dikongsikan oleh program ini adalah tahap bahan kimia utama didalam makanan yang menjadi diet utama. Lain-lain data termasuklah anggaran pengambilan bahan kimia tersebut melalui pemakanan serta perbandingan seterusnya kepada piawaian toksikologi atau tahap toleran mereka. Universiti Kebangsaan Malaysia 2004 Article PeerReviewed Nurul Izzah Ahmad, and Aminah Abdullah, (2004) Penilaian pengambilan sisa racun perosak melalui pemakanan. Sains Malaysiana, 33 (1). pp. 129-145. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol33num1_2004/vol33num1_04page129-145.html
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
description Pencemaran makanan merupakan masalah global yang berpunca daripada aktiviti perindustrian dan pertanian atau semasa pemprosesan atau penyimpanan makanan. Pencemaran ini akan mengakibatkan kemerosotan kesihatan kepada manusia. Terdapat pelbagai usaha daripada pihak kerajaan mahupun perindustrian untuk meminimumkan tahap pencemaran makanan. Pengurusan pencemaran makanan secara berkesan merupakan penilaian potensi risiko kesihatan yang melibatkan bahan pencemar spesifik. Program pengawasan dan penilaian makanan (CEMS/Food) dibawah UNEP, FAO dan WHO telah ditubuhkan pada 1976 dengan keanggotaan sebanyak 40 buah negara pada tahun 1992. Tujuan utama program tersebut adalah memberi makluman berkaitan tahap dan corak bahan pencemar makanan, penyebaran dan perkaitan dengan kesihatan awam serta penjualan makanan. Data yang dikongsikan oleh program ini adalah tahap bahan kimia utama didalam makanan yang menjadi diet utama. Lain-lain data termasuklah anggaran pengambilan bahan kimia tersebut melalui pemakanan serta perbandingan seterusnya kepada piawaian toksikologi atau tahap toleran mereka.
format Article
author Nurul Izzah Ahmad,
Aminah Abdullah,
spellingShingle Nurul Izzah Ahmad,
Aminah Abdullah,
Penilaian pengambilan sisa racun perosak melalui pemakanan
author_facet Nurul Izzah Ahmad,
Aminah Abdullah,
author_sort Nurul Izzah Ahmad,
title Penilaian pengambilan sisa racun perosak melalui pemakanan
title_short Penilaian pengambilan sisa racun perosak melalui pemakanan
title_full Penilaian pengambilan sisa racun perosak melalui pemakanan
title_fullStr Penilaian pengambilan sisa racun perosak melalui pemakanan
title_full_unstemmed Penilaian pengambilan sisa racun perosak melalui pemakanan
title_sort penilaian pengambilan sisa racun perosak melalui pemakanan
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2004
url http://journalarticle.ukm.my/3877/
http://journalarticle.ukm.my/3877/
first_indexed 2023-09-18T19:40:01Z
last_indexed 2023-09-18T19:40:01Z
_version_ 1777405528011440128