Analisis data panel ke atas fungsi pengeluaran sektor pembuatan makanan di Malaysia

Tujuan utama makalah ini ialah untuk memperkenalkan kaedah analisis data panel dalam kajian ekonometrik. Keanjalan buruh, modal, dan skel ekonomi bagi dua puluh dua kumpulan firma pembuatan makanan di Malaysia meliputi tahun 1989 hingga 1993 dianggarkan menggunakan model Cobb-Douglas. Tiga kaedah...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Abu Hassan Shaari Mohd Nor, Fauziah Maarof
Format: Article
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2004
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/3870/
http://journalarticle.ukm.my/3870/
id ukm-3870
recordtype eprints
spelling ukm-38702012-03-22T03:55:05Z http://journalarticle.ukm.my/3870/ Analisis data panel ke atas fungsi pengeluaran sektor pembuatan makanan di Malaysia Abu Hassan Shaari Mohd Nor , Fauziah Maarof, Tujuan utama makalah ini ialah untuk memperkenalkan kaedah analisis data panel dalam kajian ekonometrik. Keanjalan buruh, modal, dan skel ekonomi bagi dua puluh dua kumpulan firma pembuatan makanan di Malaysia meliputi tahun 1989 hingga 1993 dianggarkan menggunakan model Cobb-Douglas. Tiga kaedah utama analisis data panel yang digunakan adalah kaedah kuada dua terkecil pembolehubah patung (LSDV), kaedah analisis kovarians (ANCOVA) dan kaedah kuasa dua terkecil teritlak (GLS). Kaedah kuasa dua terkecil biasa (OLS) disertakan sebagai asas perbandingan. Universiti Kebangsaan Malaysia 2004 Article PeerReviewed Abu Hassan Shaari Mohd Nor , and Fauziah Maarof, (2004) Analisis data panel ke atas fungsi pengeluaran sektor pembuatan makanan di Malaysia. Sains Malaysiana, 33 (1). pp. 43-52. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/english_journals/vol33num1_2004/vol33num1_04page43-52.html
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
description Tujuan utama makalah ini ialah untuk memperkenalkan kaedah analisis data panel dalam kajian ekonometrik. Keanjalan buruh, modal, dan skel ekonomi bagi dua puluh dua kumpulan firma pembuatan makanan di Malaysia meliputi tahun 1989 hingga 1993 dianggarkan menggunakan model Cobb-Douglas. Tiga kaedah utama analisis data panel yang digunakan adalah kaedah kuada dua terkecil pembolehubah patung (LSDV), kaedah analisis kovarians (ANCOVA) dan kaedah kuasa dua terkecil teritlak (GLS). Kaedah kuasa dua terkecil biasa (OLS) disertakan sebagai asas perbandingan.
format Article
author Abu Hassan Shaari Mohd Nor ,
Fauziah Maarof,
spellingShingle Abu Hassan Shaari Mohd Nor ,
Fauziah Maarof,
Analisis data panel ke atas fungsi pengeluaran sektor pembuatan makanan di Malaysia
author_facet Abu Hassan Shaari Mohd Nor ,
Fauziah Maarof,
author_sort Abu Hassan Shaari Mohd Nor ,
title Analisis data panel ke atas fungsi pengeluaran sektor pembuatan makanan di Malaysia
title_short Analisis data panel ke atas fungsi pengeluaran sektor pembuatan makanan di Malaysia
title_full Analisis data panel ke atas fungsi pengeluaran sektor pembuatan makanan di Malaysia
title_fullStr Analisis data panel ke atas fungsi pengeluaran sektor pembuatan makanan di Malaysia
title_full_unstemmed Analisis data panel ke atas fungsi pengeluaran sektor pembuatan makanan di Malaysia
title_sort analisis data panel ke atas fungsi pengeluaran sektor pembuatan makanan di malaysia
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2004
url http://journalarticle.ukm.my/3870/
http://journalarticle.ukm.my/3870/
first_indexed 2023-09-18T19:40:00Z
last_indexed 2023-09-18T19:40:00Z
_version_ 1777405526970204160