Tabiat pengambilan ulam-ulaman di kalangan orang dewasa pelbagai etnik di Selangor

Satu soal selidik telah dijalankan bertujuan untuk menilai tahap pengambilan ulam-ulaman di Negeri Selangor di kalangan 252 orang dewasa (> 17 tahun) (lelaki 28.6%, wanita 71.4%), pelbagai etnik (Melayu-51.6%; Cina-30.5%; India-17.5%) dengan umur purata 42.7 ± 13.9 tahun. Pengumpulan data pengam...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Nurul Izzah Ahmad, Aminah Abdullah, Md Pauzi Abdullah, Lee, Yook Heng, Wan Rozita Wan Mahiyuddin, Siti Fatimah Daud, Lokman Hakim Sulaiman
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit UKM 2010
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/3670/
http://journalarticle.ukm.my/3670/
http://journalarticle.ukm.my/3670/1/Tabiat_Pengambilan_Ulam-Ulaman_di_Kalangan.pdf
id ukm-3670
recordtype eprints
spelling ukm-36702016-12-14T06:35:05Z http://journalarticle.ukm.my/3670/ Tabiat pengambilan ulam-ulaman di kalangan orang dewasa pelbagai etnik di Selangor Nurul Izzah Ahmad, Aminah Abdullah, Md Pauzi Abdullah, Lee, Yook Heng Wan Rozita Wan Mahiyuddin, Siti Fatimah Daud, Lokman Hakim Sulaiman, Satu soal selidik telah dijalankan bertujuan untuk menilai tahap pengambilan ulam-ulaman di Negeri Selangor di kalangan 252 orang dewasa (> 17 tahun) (lelaki 28.6%, wanita 71.4%), pelbagai etnik (Melayu-51.6%; Cina-30.5%; India-17.5%) dengan umur purata 42.7 ± 13.9 tahun. Pengumpulan data pengambilan ulam-ulaman dibuat menggunakan kaedah sampel pendua 24 jam dan disertakan dengan soal selidik persepsi. Keputusan kajian ini mendapati bahawa ulam segar digemari oleh hampir semua subjek (82.1%) terutama daripada kalangan etnik Melayu (92.3%). Sebanyak 52% subjek memilih ulam celur/rebus. Faktor utama pengambilan ulam-ulaman adalah kerana khasiat yang baik kepada kesihatan serta rasanya yang enak dan unik. Ulam segar utama yang diambil oleh subjek kajian adalah mentimun (Cucumis sativus) (60.6%), kacang botol (Psophocarpus tetragonolobus) (33%), pegaga (Hydrocotyle asiatica) (31.5%), daun salad (Lactuca sativa) (27.6%), petai (Parkia speciosa) (29%) dan ulam raja (Cosmos caudatus) (21.9%). Sementara ulam celur/rebus pilihan adalah pucuk ubi (Manihot esculenta) (31.5%), bendi (Hibiscus esculentus) (12.5%) dan jantung pisang (Musa sapientum) (20.1%). Tiada perbezaan bererti (P > 0.05) terhadap pengambilan ulam-ulaman di kalangan etnik berbeza di mana nilai median untuk jumlah pengambilan sehari adalah pada julat 30-39 g/hari. Ulam berpotensi menjadi sumber dalam meningkatkan pengambilan sayursayuran bagi memenuhi saranan oleh Badan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 400 g sehari. Penerbit UKM 2010 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/3670/1/Tabiat_Pengambilan_Ulam-Ulaman_di_Kalangan.pdf Nurul Izzah Ahmad, and Aminah Abdullah, and Md Pauzi Abdullah, and Lee, Yook Heng and Wan Rozita Wan Mahiyuddin, and Siti Fatimah Daud, and Lokman Hakim Sulaiman, (2010) Tabiat pengambilan ulam-ulaman di kalangan orang dewasa pelbagai etnik di Selangor. Jurnal Sains Kesihatan Malaysia, 8 (2). pp. 27-35. ISSN 1675-8161 http://www.fsk.ukm.my/jurnal/jilid%208%282%29%202010/Chap%206.pdf
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
language English
description Satu soal selidik telah dijalankan bertujuan untuk menilai tahap pengambilan ulam-ulaman di Negeri Selangor di kalangan 252 orang dewasa (> 17 tahun) (lelaki 28.6%, wanita 71.4%), pelbagai etnik (Melayu-51.6%; Cina-30.5%; India-17.5%) dengan umur purata 42.7 ± 13.9 tahun. Pengumpulan data pengambilan ulam-ulaman dibuat menggunakan kaedah sampel pendua 24 jam dan disertakan dengan soal selidik persepsi. Keputusan kajian ini mendapati bahawa ulam segar digemari oleh hampir semua subjek (82.1%) terutama daripada kalangan etnik Melayu (92.3%). Sebanyak 52% subjek memilih ulam celur/rebus. Faktor utama pengambilan ulam-ulaman adalah kerana khasiat yang baik kepada kesihatan serta rasanya yang enak dan unik. Ulam segar utama yang diambil oleh subjek kajian adalah mentimun (Cucumis sativus) (60.6%), kacang botol (Psophocarpus tetragonolobus) (33%), pegaga (Hydrocotyle asiatica) (31.5%), daun salad (Lactuca sativa) (27.6%), petai (Parkia speciosa) (29%) dan ulam raja (Cosmos caudatus) (21.9%). Sementara ulam celur/rebus pilihan adalah pucuk ubi (Manihot esculenta) (31.5%), bendi (Hibiscus esculentus) (12.5%) dan jantung pisang (Musa sapientum) (20.1%). Tiada perbezaan bererti (P > 0.05) terhadap pengambilan ulam-ulaman di kalangan etnik berbeza di mana nilai median untuk jumlah pengambilan sehari adalah pada julat 30-39 g/hari. Ulam berpotensi menjadi sumber dalam meningkatkan pengambilan sayursayuran bagi memenuhi saranan oleh Badan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 400 g sehari.
format Article
author Nurul Izzah Ahmad,
Aminah Abdullah,
Md Pauzi Abdullah,
Lee, Yook Heng
Wan Rozita Wan Mahiyuddin,
Siti Fatimah Daud,
Lokman Hakim Sulaiman,
spellingShingle Nurul Izzah Ahmad,
Aminah Abdullah,
Md Pauzi Abdullah,
Lee, Yook Heng
Wan Rozita Wan Mahiyuddin,
Siti Fatimah Daud,
Lokman Hakim Sulaiman,
Tabiat pengambilan ulam-ulaman di kalangan orang dewasa pelbagai etnik di Selangor
author_facet Nurul Izzah Ahmad,
Aminah Abdullah,
Md Pauzi Abdullah,
Lee, Yook Heng
Wan Rozita Wan Mahiyuddin,
Siti Fatimah Daud,
Lokman Hakim Sulaiman,
author_sort Nurul Izzah Ahmad,
title Tabiat pengambilan ulam-ulaman di kalangan orang dewasa pelbagai etnik di Selangor
title_short Tabiat pengambilan ulam-ulaman di kalangan orang dewasa pelbagai etnik di Selangor
title_full Tabiat pengambilan ulam-ulaman di kalangan orang dewasa pelbagai etnik di Selangor
title_fullStr Tabiat pengambilan ulam-ulaman di kalangan orang dewasa pelbagai etnik di Selangor
title_full_unstemmed Tabiat pengambilan ulam-ulaman di kalangan orang dewasa pelbagai etnik di Selangor
title_sort tabiat pengambilan ulam-ulaman di kalangan orang dewasa pelbagai etnik di selangor
publisher Penerbit UKM
publishDate 2010
url http://journalarticle.ukm.my/3670/
http://journalarticle.ukm.my/3670/
http://journalarticle.ukm.my/3670/1/Tabiat_Pengambilan_Ulam-Ulaman_di_Kalangan.pdf
first_indexed 2023-09-18T19:39:25Z
last_indexed 2023-09-18T19:39:25Z
_version_ 1777405490155749376