Penilaian kaedah pengiraan Escherichia coli dalam masakan ayam (Evaluation of escherichia coli enumeration methods in poultry dishes)
Kajian ini bertujuan untuk memilih kaedah terbaik daripada sebelas kaedah pengiraan Escherichia coli dalam masakan ayam. Kaedah-kaedah tersebut adalah piring curahan, piring sebaran, piring titisan, PetrifilmTM, tiga jenis pemiringan terus dan empat jenis kaedah bilangan paling mungkin (MPN). Perban...
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Universiti Kebangsaan Malaysia
2012
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/3585/ http://journalarticle.ukm.my/3585/ http://journalarticle.ukm.my/3585/1/08%2520Ratna%2520Dewi.pdf |
id |
ukm-3585 |
---|---|
recordtype |
eprints |
spelling |
ukm-35852016-12-14T06:34:52Z http://journalarticle.ukm.my/3585/ Penilaian kaedah pengiraan Escherichia coli dalam masakan ayam (Evaluation of escherichia coli enumeration methods in poultry dishes) Ratna Dewi Abdul Rahman, Norrakiah Abdullah Sani, Abdul Aziz Jemain, Kajian ini bertujuan untuk memilih kaedah terbaik daripada sebelas kaedah pengiraan Escherichia coli dalam masakan ayam. Kaedah-kaedah tersebut adalah piring curahan, piring sebaran, piring titisan, PetrifilmTM, tiga jenis pemiringan terus dan empat jenis kaedah bilangan paling mungkin (MPN). Perbandingan kaedah dijalankan mengikut prosedur ISO 16140. Setiap strain E. coli (ATCC 25922, IMR 1/3 107B dan IMR E243) telah diinokulasikan ke dalam lima jenis masakan ayam bagi mendapatkan kepekatan bakteria sehingga 105 cfu/g. Perlakuan haba dibuat pada 55oC selama 4-6 min bagi mewujudkan persekitaran yang seakan-akan sama seperti makanan tersebut dihidangkan sebaik sahaja selepas dimasak. Analisis statistik Regressi Kaedah Kuasa Dua Terkecil (KKDT) dijalankan bagi membandingkan sebelas kaedah pengiraan E. coli. Nilai kecerunan (m) yang signifikan (p < 0.05) pada kesemua Graf KKDT membawa maksud kesemua kaedah adalah serupa daripada segi kejituan, korelasi, dan ketepatan relatif. Oleh itu, penilaian praktikal turut dipertimbangkan bagi menentukan tiga kaedah terbaik bagi pengiraan E. coli dalam masakan ayam. Piring curahan, PetrifilmTM dan piring titisan adalah lebih praktikal berbanding lapan kaedah yang lain. Universiti Kebangsaan Malaysia 2012-03 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/3585/1/08%2520Ratna%2520Dewi.pdf Ratna Dewi Abdul Rahman, and Norrakiah Abdullah Sani, and Abdul Aziz Jemain, (2012) Penilaian kaedah pengiraan Escherichia coli dalam masakan ayam (Evaluation of escherichia coli enumeration methods in poultry dishes). Sains Malaysiana, 41 (3). pp. 325-331. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/contents.html |
repository_type |
Digital Repository |
institution_category |
Local University |
institution |
Universiti Kebangasaan Malaysia |
building |
UKM Institutional Repository |
collection |
Online Access |
language |
English |
description |
Kajian ini bertujuan untuk memilih kaedah terbaik daripada sebelas kaedah pengiraan Escherichia coli dalam masakan ayam. Kaedah-kaedah tersebut adalah piring curahan, piring sebaran, piring titisan, PetrifilmTM, tiga jenis pemiringan terus dan empat jenis kaedah bilangan paling mungkin (MPN). Perbandingan kaedah dijalankan mengikut prosedur ISO 16140. Setiap strain E. coli (ATCC 25922, IMR 1/3 107B dan IMR E243) telah diinokulasikan ke dalam lima jenis masakan ayam bagi mendapatkan kepekatan bakteria sehingga 105 cfu/g. Perlakuan haba dibuat pada 55oC selama 4-6 min bagi mewujudkan persekitaran yang seakan-akan sama seperti makanan tersebut dihidangkan sebaik sahaja selepas dimasak. Analisis statistik Regressi Kaedah Kuasa Dua Terkecil (KKDT) dijalankan bagi membandingkan sebelas kaedah pengiraan E. coli. Nilai kecerunan (m) yang signifikan (p < 0.05) pada kesemua Graf KKDT membawa maksud kesemua kaedah adalah serupa daripada segi kejituan, korelasi, dan ketepatan relatif. Oleh itu, penilaian praktikal turut dipertimbangkan bagi menentukan tiga kaedah terbaik bagi pengiraan E. coli dalam masakan ayam. Piring curahan, PetrifilmTM dan piring titisan adalah lebih praktikal berbanding lapan kaedah yang lain. |
format |
Article |
author |
Ratna Dewi Abdul Rahman, Norrakiah Abdullah Sani, Abdul Aziz Jemain, |
spellingShingle |
Ratna Dewi Abdul Rahman, Norrakiah Abdullah Sani, Abdul Aziz Jemain, Penilaian kaedah pengiraan Escherichia coli dalam masakan ayam (Evaluation of escherichia coli enumeration methods in poultry dishes) |
author_facet |
Ratna Dewi Abdul Rahman, Norrakiah Abdullah Sani, Abdul Aziz Jemain, |
author_sort |
Ratna Dewi Abdul Rahman, |
title |
Penilaian kaedah pengiraan Escherichia coli
dalam masakan ayam (Evaluation of escherichia coli enumeration methods in poultry dishes) |
title_short |
Penilaian kaedah pengiraan Escherichia coli
dalam masakan ayam (Evaluation of escherichia coli enumeration methods in poultry dishes) |
title_full |
Penilaian kaedah pengiraan Escherichia coli
dalam masakan ayam (Evaluation of escherichia coli enumeration methods in poultry dishes) |
title_fullStr |
Penilaian kaedah pengiraan Escherichia coli
dalam masakan ayam (Evaluation of escherichia coli enumeration methods in poultry dishes) |
title_full_unstemmed |
Penilaian kaedah pengiraan Escherichia coli
dalam masakan ayam (Evaluation of escherichia coli enumeration methods in poultry dishes) |
title_sort |
penilaian kaedah pengiraan escherichia coli
dalam masakan ayam (evaluation of escherichia coli enumeration methods in poultry dishes) |
publisher |
Universiti Kebangsaan Malaysia |
publishDate |
2012 |
url |
http://journalarticle.ukm.my/3585/ http://journalarticle.ukm.my/3585/ http://journalarticle.ukm.my/3585/1/08%2520Ratna%2520Dewi.pdf |
first_indexed |
2023-09-18T19:39:12Z |
last_indexed |
2023-09-18T19:39:12Z |
_version_ |
1777405476221222912 |