Kesan penambahan protein soya terhadap pengerasan & kekuatan mampatan simen brushit-HA

Kajian ini meliputi penyediaan simen kalsium fosfat yang terdiri daripada campuran serbuk brushit (DCPD) dan hidroksiapatit (HA) yang dihasilkan secara sintesis dalam makmal. Larutan penimbal digunakan sebagai fasa cecair dan dicampurkan dengan campuran serbuk DCPD dan HA bagi menghasilkan simen tul...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Mohd Hafiz Jumal, Roslinda Shamsudin, Mohd Reusmaazran Yusoff
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2011
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/2615/
http://journalarticle.ukm.my/2615/
http://journalarticle.ukm.my/2615/1/13_Mohd_Hafiz_Jumal.pdf
id ukm-2615
recordtype eprints
spelling ukm-26152016-12-14T06:32:08Z http://journalarticle.ukm.my/2615/ Kesan penambahan protein soya terhadap pengerasan & kekuatan mampatan simen brushit-HA Mohd Hafiz Jumal, Roslinda Shamsudin, Mohd Reusmaazran Yusoff, Kajian ini meliputi penyediaan simen kalsium fosfat yang terdiri daripada campuran serbuk brushit (DCPD) dan hidroksiapatit (HA) yang dihasilkan secara sintesis dalam makmal. Larutan penimbal digunakan sebagai fasa cecair dan dicampurkan dengan campuran serbuk DCPD dan HA bagi menghasilkan simen tulang secara in situ dengan nisbah cecair kepada serbuk (L/P) antara 0.26 – 0.36 mL g-1. Sodium alginat dan protein soya ditambahkan ke dalam simen kalsium fosfat dan dikaji kesannya terhadap simen yang dihasilkan. Keputusan kajian menunjukkan simen kalsium fosfat dapat dihasilkan pada nisbah L/P 0.32 mL g-1 dengan penambahan 1%bt sodium alginat dan 1%bt protein soya dengan kebolehsuntikan yang maksimum (100%) dan tempoh pengerasan selama 26 min. Penambahan protein soya juga telah meningkatkan kekuatan mampatan simen tulang daripada 2.90 MPa (tanpa protein) kepada 3.98 MPa pada 1.5%bt protein. Simen kalsium fosfat-protein soya yang dihasilkan juga menunjukkan sifat kebioaktifan. Pertumbuhan apatit berlaku pada hari ke-3 selepas rendaman di dalam larutan simulasi badan (SBF) dan membesar dengan perlanjutan tempoh rendaman. Universiti Kebangsaan Malaysia 2011-08 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/2615/1/13_Mohd_Hafiz_Jumal.pdf Mohd Hafiz Jumal, and Roslinda Shamsudin, and Mohd Reusmaazran Yusoff, (2011) Kesan penambahan protein soya terhadap pengerasan & kekuatan mampatan simen brushit-HA. Sains Malaysiana, 40 (8). pp. 903-911. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
language English
description Kajian ini meliputi penyediaan simen kalsium fosfat yang terdiri daripada campuran serbuk brushit (DCPD) dan hidroksiapatit (HA) yang dihasilkan secara sintesis dalam makmal. Larutan penimbal digunakan sebagai fasa cecair dan dicampurkan dengan campuran serbuk DCPD dan HA bagi menghasilkan simen tulang secara in situ dengan nisbah cecair kepada serbuk (L/P) antara 0.26 – 0.36 mL g-1. Sodium alginat dan protein soya ditambahkan ke dalam simen kalsium fosfat dan dikaji kesannya terhadap simen yang dihasilkan. Keputusan kajian menunjukkan simen kalsium fosfat dapat dihasilkan pada nisbah L/P 0.32 mL g-1 dengan penambahan 1%bt sodium alginat dan 1%bt protein soya dengan kebolehsuntikan yang maksimum (100%) dan tempoh pengerasan selama 26 min. Penambahan protein soya juga telah meningkatkan kekuatan mampatan simen tulang daripada 2.90 MPa (tanpa protein) kepada 3.98 MPa pada 1.5%bt protein. Simen kalsium fosfat-protein soya yang dihasilkan juga menunjukkan sifat kebioaktifan. Pertumbuhan apatit berlaku pada hari ke-3 selepas rendaman di dalam larutan simulasi badan (SBF) dan membesar dengan perlanjutan tempoh rendaman.
format Article
author Mohd Hafiz Jumal,
Roslinda Shamsudin,
Mohd Reusmaazran Yusoff,
spellingShingle Mohd Hafiz Jumal,
Roslinda Shamsudin,
Mohd Reusmaazran Yusoff,
Kesan penambahan protein soya terhadap pengerasan & kekuatan mampatan simen brushit-HA
author_facet Mohd Hafiz Jumal,
Roslinda Shamsudin,
Mohd Reusmaazran Yusoff,
author_sort Mohd Hafiz Jumal,
title Kesan penambahan protein soya terhadap pengerasan & kekuatan mampatan simen brushit-HA
title_short Kesan penambahan protein soya terhadap pengerasan & kekuatan mampatan simen brushit-HA
title_full Kesan penambahan protein soya terhadap pengerasan & kekuatan mampatan simen brushit-HA
title_fullStr Kesan penambahan protein soya terhadap pengerasan & kekuatan mampatan simen brushit-HA
title_full_unstemmed Kesan penambahan protein soya terhadap pengerasan & kekuatan mampatan simen brushit-HA
title_sort kesan penambahan protein soya terhadap pengerasan & kekuatan mampatan simen brushit-ha
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2011
url http://journalarticle.ukm.my/2615/
http://journalarticle.ukm.my/2615/
http://journalarticle.ukm.my/2615/1/13_Mohd_Hafiz_Jumal.pdf
first_indexed 2023-09-18T19:36:33Z
last_indexed 2023-09-18T19:36:33Z
_version_ 1777405309811163136