Kesan masa pengeraman nanozarah zink oksida yang dihasilkan menggunakan afrons gas koloid - Saifful Kamaluddin Muzakir,; Shahidan Radiman, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2011)
Nanozarah zink oksida telah disintesis menggunakan afrons gas koloid sebagai acuan. Zink sulfat (ZnSO4.7H2O) dan gas ammonia digunakan sebagi bahan tindak balas. Masa pengeraman yang dikaji adalah 2 jam dan 18 jam. Daripada analisis mikroskop elektron imbasan, morfologi nanohelaian dapat diperhatikan dengan ketebalan helaian 125 nm hingga 200 nm. Daripada analisis spektroskopi ultra lembayung-boleh nampak, saiz purata yang dianggarkan bagi sampel nanozarah zink oksida yang disintesis dengan masa pengeraman 2 jam adalah 2.03 nm dan 2.1 nm untuk sampel yang dieramkan selama 18 jam.