Unsur syirik dalam kehidupan moden - Tengku Intan bt Tengku Puji (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2001)
Akidah Islam yang berteraskan pada tauhid menjadi tunjang dalam kehidupan Islam. Bermula daripada mentauhidkan atau mengesakan Allah sering mengupas tentang tauhid dan digandingkan dengan persoalan syirik. Ini jelas menunjukan betapa manusia perlu memberi perhatian terhadap kedua-duanya. Persoalan syirik biasanya hanya difahami sebagai tindakan secara fizikal menyembah sesuatu makhluk, namun hakikatnya ia juga berkait rapatdengan kepercayaan dan pemikiran yang menerima perkongsian bagi hak Allah s.w.t. Corak pemikiran yang membawa kepada kurang perbahasan dilakukan tentang perkara yang berkaitan. Oleh sebab itu tajuk di atas sedikit sebanyak cuba membincangkan tentang persoalan syirik dalam kehidupan moden secara ringkas