Penyahbauan fukoidan dan kesannya terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antipengoksidaan
Fukoidan adalah sejenis polisakarida bioaktif yang terdiri daripada fukosa, sulfat dan asid uronik. Fukoidan mempunyai bau hanyir menyebabkan aplikasi dalam produk makanan menjadi sukar. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk menyahbau hanyir fukoidan yang diekstrak daripada Sargassum sp. (Fsar)...
Main Authors: | Tan, Chia Sin, Sharifah Habibah Syed Khalafu, Wan Aida Wan Mustapha, Mohamad Yusof Maskat, Lim, Seng Joe |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
2018
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/12167/ http://journalarticle.ukm.my/12167/ http://journalarticle.ukm.my/12167/1/18%20Tan%20Chia%20Sin.pdf |
Similar Items
-
Kesan kaedah pemendakan berbeza terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksidan alginat daripada Sargassum sp.
by: Lim, Sze Ling, et al.
Published: (2017) -
Sebatian meruap, ciri fizikokimia dan penilaian sensori tiga
jenis santan dalam pasaran Malaysia
by: Lim, Seng Joe, et al.
Published: (2014) -
Kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida
ekstrak mengkudu (Morinda citrifolia L.)
by: S.L., Cheah, et al.
Published: (2014) -
Kesan penggantian tepung beras dan tepung sagu ke atas ciri fizikokimia dan sensori bahan salut
by: Wan Aida Wan Mustapha,, et al.
Published: (2002) -
Kesan suhu dan agen pengkapsul terhadap ciri-ciri fizikokimia serbuk rosel-nanas (hibiscus sabdariffa-ananas comocus)
by: Ahmad Farimin, Ahmad Osman
Published: (2014)