Refleksi gastronomi dalam komunikasi: analisis semantik inkuisitif

Gastronomi ialah pengkajian berkaitan dengan makanan dan amalan pemakanan yang baik (good eating). Makanan bukan sahaja penting untuk hidup, tetapi turut mempunyai pengaruh dalam menyampaikan mesej melalui komunikasi. Dalam konteks budaya Melayu, elemen yang terdapat dalam gastronomi mempunyai penga...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Julaina Nopiah, Norhashimah Jalaludin, Junaini Kasdan
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2018
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/11736/
http://journalarticle.ukm.my/11736/
http://journalarticle.ukm.my/11736/1/21688-71666-1-PB.pdf
id ukm-11736
recordtype eprints
spelling ukm-117362018-06-09T22:25:31Z http://journalarticle.ukm.my/11736/ Refleksi gastronomi dalam komunikasi: analisis semantik inkuisitif Julaina Nopiah, Norhashimah Jalaludin, Junaini Kasdan, Gastronomi ialah pengkajian berkaitan dengan makanan dan amalan pemakanan yang baik (good eating). Makanan bukan sahaja penting untuk hidup, tetapi turut mempunyai pengaruh dalam menyampaikan mesej melalui komunikasi. Dalam konteks budaya Melayu, elemen yang terdapat dalam gastronomi mempunyai pengaruh secara tidak langsung dalam komunikasi, khususnya komunikasi secara tersirat. Hal ini jelas dapat dilihat dalam peribahasa Melayu. Tumpuan analisis ini adalah peribahasa yang menunjukkan pengaruh makanan yang berunsur sejuk dan panas. Contohnya, pisang mewakili makanan berunsur sejuk, dan daging yang mewakili makanan berunsur panas. Data peribahasa Melayu dikumpulkan daripada pangkalan data (www.malaycivilization.com) UKM dan ‘Kamus Istimewa Peribahasa Melayu’. Kajian ini menerapkan pendekatan rangka rujuk silang (RRS) dan semantik inkuisitif dalam penganalisisan data. Data yang diperoleh diperkukuh dengan hasil janaan data korpus yang menunjukkan persamaan antara konsep dan ciri-ciri yang dibawa oleh makanan yang berunsur sejuk-panas dengan emosi penuturnya. Hasil kajian mendapati peribahasa berkaitan makanan berunsur sejuk menunjukkan ciri-ciri ‘sejuk’ melalui emosi gembira, bahagia dan senang hati. Manakala makanan berunsur panas pula didapati memaparkan ciri-ciri ‘panas’ yang ditunjukkan melalui sifat negatif, seperti ‘zalim’, ‘berpura-pura’ dan ‘kesakitan’ yang menjadi makna implisitnya. Secara tidak langsung, konsep dan ciri-ciri yang terdapat dalam makanan telah diserap dan diadaptasi dalam bentuk komunikasi implisit. Gabungan data, teori, falsafah dan budaya telah dapat menghasilkan huraian makna dalam peribahasa Melayu, yang akhirnya mencerminkan akal budi penuturnya, khususnya berkaitan gastronomi Melayu. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2018 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/11736/1/21688-71666-1-PB.pdf Julaina Nopiah, and Norhashimah Jalaludin, and Junaini Kasdan, (2018) Refleksi gastronomi dalam komunikasi: analisis semantik inkuisitif. Jurnal Komunikasi ; Malaysian Journal of Communication, 34 (1). pp. 185-201. ISSN 0128-1496 http://ejournal.ukm.my/mjc/issue/view/1075
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
language English
description Gastronomi ialah pengkajian berkaitan dengan makanan dan amalan pemakanan yang baik (good eating). Makanan bukan sahaja penting untuk hidup, tetapi turut mempunyai pengaruh dalam menyampaikan mesej melalui komunikasi. Dalam konteks budaya Melayu, elemen yang terdapat dalam gastronomi mempunyai pengaruh secara tidak langsung dalam komunikasi, khususnya komunikasi secara tersirat. Hal ini jelas dapat dilihat dalam peribahasa Melayu. Tumpuan analisis ini adalah peribahasa yang menunjukkan pengaruh makanan yang berunsur sejuk dan panas. Contohnya, pisang mewakili makanan berunsur sejuk, dan daging yang mewakili makanan berunsur panas. Data peribahasa Melayu dikumpulkan daripada pangkalan data (www.malaycivilization.com) UKM dan ‘Kamus Istimewa Peribahasa Melayu’. Kajian ini menerapkan pendekatan rangka rujuk silang (RRS) dan semantik inkuisitif dalam penganalisisan data. Data yang diperoleh diperkukuh dengan hasil janaan data korpus yang menunjukkan persamaan antara konsep dan ciri-ciri yang dibawa oleh makanan yang berunsur sejuk-panas dengan emosi penuturnya. Hasil kajian mendapati peribahasa berkaitan makanan berunsur sejuk menunjukkan ciri-ciri ‘sejuk’ melalui emosi gembira, bahagia dan senang hati. Manakala makanan berunsur panas pula didapati memaparkan ciri-ciri ‘panas’ yang ditunjukkan melalui sifat negatif, seperti ‘zalim’, ‘berpura-pura’ dan ‘kesakitan’ yang menjadi makna implisitnya. Secara tidak langsung, konsep dan ciri-ciri yang terdapat dalam makanan telah diserap dan diadaptasi dalam bentuk komunikasi implisit. Gabungan data, teori, falsafah dan budaya telah dapat menghasilkan huraian makna dalam peribahasa Melayu, yang akhirnya mencerminkan akal budi penuturnya, khususnya berkaitan gastronomi Melayu.
format Article
author Julaina Nopiah,
Norhashimah Jalaludin,
Junaini Kasdan,
spellingShingle Julaina Nopiah,
Norhashimah Jalaludin,
Junaini Kasdan,
Refleksi gastronomi dalam komunikasi: analisis semantik inkuisitif
author_facet Julaina Nopiah,
Norhashimah Jalaludin,
Junaini Kasdan,
author_sort Julaina Nopiah,
title Refleksi gastronomi dalam komunikasi: analisis semantik inkuisitif
title_short Refleksi gastronomi dalam komunikasi: analisis semantik inkuisitif
title_full Refleksi gastronomi dalam komunikasi: analisis semantik inkuisitif
title_fullStr Refleksi gastronomi dalam komunikasi: analisis semantik inkuisitif
title_full_unstemmed Refleksi gastronomi dalam komunikasi: analisis semantik inkuisitif
title_sort refleksi gastronomi dalam komunikasi: analisis semantik inkuisitif
publisher Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2018
url http://journalarticle.ukm.my/11736/
http://journalarticle.ukm.my/11736/
http://journalarticle.ukm.my/11736/1/21688-71666-1-PB.pdf
first_indexed 2023-09-18T20:01:01Z
last_indexed 2023-09-18T20:01:01Z
_version_ 1777406849030553600