Faktor pemilihan kerjaya dalam kalangan pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia : satu panduan untuk industri - Mohd Helmi Ali; Azman Ismail; Norhidayah Suleiman; Mohammad Azrul Tajuddin (Pusat Pembangunan Mahasiswa dan Perhubungan Alumni, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2016)
Kajian ini dijalankan bagi meneroka dan mengenalpasti 20 faktor pemilihan kerjaya di kalangan pelajar prasiswazah Universiti Kebangsaan Malaysia. Sebanyak seratus lima puluh responden dari empat bidang pengajian, jantina dan bangsa, telah melengkapkan soal selidik berkaitan faktor yang mempengaruhi pemilihan kerjaya mereka pada masa akan datang. Secara spesifiknya, terdapat enam faktor penting yang terdapat perbezaan telah dikenalpasti. Faktor pemilihan kerjaya dikalangan jantina juga menunjukkan perbezaan yang ketara berbanding pemilihan berdasarkan aspek bangsa. Keputusan anilisis jelas menunjukkan bahawa pelajar pra-siswazah tidak yakin dengan penggunaan ijazah mereka dalam memilih kerjaya.