Media baharu dan institusi raja di Malaysia: kes penghinaan raja-raja di media sosial - Wan Amizah Wan Mahmud; Muhammad Adnan Pitchan (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Bagi negara demokrasi berparlimen dan Raja berperlembagaan seperti Malaysia, mengimbangi antara kawalan dan kebebasan media semakin sukar dengan kepesatan media baharu, khususnya media sosial. Perlembagaan Persekutuan Malaysia jelas memberi kebebasan bercakap kepada semua warganegara tetapi terdapat sekatan yang perlu dipatuhi. Isu penghinaan terhadap Raja-raja di media baharu semakin berleluasa dan kajian ini bertujuan mengupas konsep kawalan dan kebebasan media baharu. Kajian menerapkan kaedah analisis kandungan media baharu berdasarkan 4 kes penghinaan raja-raja di laman blog, Twitter dan Facebook. Kajian mendapati walaupun undang-undang sudah ditetapkan, namun masih terdapat segelintir rakyat yang menyalahi peraturan tersebut. Kawalan seperti proses penguatkuasaan juga semakin sukar dan langkah meningkatkan kesedaran perlu ditingkatkan. Peraturan dan perundangan sedia ada masih belum mencukupi dan perlu dimantapkan sekiranya gejala menghina kedaulatan institusi Raja ini mahu dihapuskan.