Kajian kesan rekabentuk tatatur perumahan terhadap persekitaran sosial penduduk. Kajian kes di Seksyen 6, 8, 18 dan 19 Shah Alam Selangor Darul Ehsan / Rohana Saad - Saad, Rohana (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1992)
Menurut beberapa pujangga, tamadun bermula sejak manusia menamatkan cara hidup "nomad" di mana manusia telah mula hidup secara tetap dengan membina rumah-rumah. Apabila Jumlah manusia meningkat dari sehari ke sehari kesedaran sivik mula wujud, dari kesedaran ini maka timbullah keinginan untuk hidup dalam sebuah komuniti. Sebagaimana yang telah diketahui, masalah di bandar-bandar terutamanya adalah sangat ketara. Manusia seolah-olah telah tidak lagi mewujudkan hubungan yang baik di antara Jiran-Jiran walaupun mereka berada dalam satu komuniti. Masing-masing membuat hal mereka sendiri dan tidak mahu langsung mengambil tahu hal orang lain walaupun orang tersebut adalah jiran sebelah rumah mereka. Masalah ini sudah tentulah akan mewujudkan gejala yang tidak sihat, seperti jenayah dan sebagainya. Dengan sebab kesedaran tentang masalah inilah maka Perdana Menteri kita, Datuk Seri Dr. Mahadhir Mohamed sendiri telah melahirkan kebimbangannya tentang hubungan kejiranan yang semakin berkurangan. Berikutan dengan inilah maka berbagai-bagai langkah telah dibuat seperti kajian-kajian yang berkaitan dengan hubungan sosial, mewujudkan perancangan yang lebih terstur di mana dapat memberikan hubungan kejiranan yang baik di samping mengadakan kempen kempen kejiranan bagi memberi kesedaran kepada penduduk.