Sejarah dan senibina Masjid Jamek Lama Seremban Negeri Sembilan / Md. Azmi Mohd Sukaimi - Md. Azmi, Mohd Sukaimi (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1988)
Masjid ini dikenali sebagai masjid lama setelah terbinanya Masjid Negeri N. SembiIan yang terletak di bukit Secretariat Seremban. Masjid Jamek yang terletak di Jalan Murray ialah masjid yang pertama dibina di Seremban. Mengikut sejarah dari perkembangan Islam di sepanjang Sungai Temiang, masjid ini memainkan peranan utama pada masa itu. Apa yang menarik pada masjid ini ialah bentuk yang berlainan dari masjid-masjid yang terdapat. di daerah lain di negeri ini. la adalah mirip masjid-masjid di Melaka. Dalam kajian akhir ini saya akan mengkaji dari aspek-aspek yang bersangkutan dengan perkembangan masjid tersebut.