Pengurusan e-rekod penyelidikan, penerbitan dan latihan / Rosita Suhaimi... [et al.] - Suhaimi, Rosita; Ling, Iris Syawe Seh; Wee, Chong Hui; Lee, Beng Yong; Nahar, Hawa; Jingut, Robert John (Shah Alam, Selangor, 2008)
Publication, Training & Research Administration System (PuTRAS) telah dibangunkan untuk penyimpanan rekod penyelidikan, penerbitan dan latihan sesebuah universiti. Ianya amat penting bagi tujuan laporan, pemantauan, pengukuran dan perancangan halatuju akademia. Sistem ini adalah sebuah sistem bersepadu yang berasaskan Web bagi memudahkan pihak pengurusan untuk mengakses rekod-rekod tersebut secara efektif dan efisien. Laporan-laporan yang kerap digunapakai yang mengandungi maklumat yang terkini juga boleh dilihat melalui laman web oleh pihak pengurusan pada bila-bila masa melalui akses id pengguna dan kata laluan. Penggunaan sistem PuTRAS dapat menepati keperluan pihak pengurusan dan seterusnya mengatasi kesukaran yang dihadapi oleh Jawatankuasa Pengukuran Kualiti dalam mengumpul dan mengenalpasti Petunjuk Prestasi Utama (KPI) penglibatan pensyarah dalam bidang penyelidikan, perundingan dan penulisan. Ini adalah penting memandangkan penglibatan pensyarah dalam bidang penyelidikan, perundingan dan penulisan adalah merupakan criteria utama untuk mengukur prestasi dan produktiviti setiap staf akademik.