Ciri-ciri yang menentukan lagu Qawwali (Kaijan kes : Lagu Allah Hoo dari Nusrat Fateh Ali Khan) / Mohd Iswan Mohd Isa - Mohd Isa, Mohd Iswan (2010)
Qawwali diénggap sebagai kesempatan sebuah pertemuan untuk benujuan untuk mewujudkan cita—cita tasawuf melalui ritual mendengar muzik ', atau‘ sama ‘. Dengan meningkatkan mesejmesej yang disampaikan dalam puisi-puisi mistik, dam dengan menyediakan irama yang kuat menyarankan pengulangan tak hemi-henti nama Allah (zikir). Lagu dari Qawwali memiliki fungsi agama: untuk membangkitkan cinta mistik, bahkan ekstase Ilahi, pengalaman inti dari tasawuf. Qawwali diadakan di bawah bimbingan seorang pemimpin spiritual, dan dlhadiri oleh peminat-peminat sufi walaupun biasanya terbuka untuk semua hadirin Dalam mendengar lagu—lagu Qawwali , peminat merespon secara individu dan spontan, tetapi sesuai dengan undang-undang sosial dan keagamaan, merekn mengeksprmikan menyatakan cinta mistik mereka pada lagu Qawwali.