Budaya berfikir kritis Islam dan kepentingannya kepada masyarakat Melayu era kontemporari / Norafifah Ab Hamid...[et.al] - Ab Hamid, Norafifah; Abd Wahab, Nor Azlina; Che Man, Norajila; Hashim, Siti Nurul Izza (Academy of Contemporary Islamic Studies (ACIS), 2019)
Di era kontemporari pemikiran Barat dilihat amat berpengaruh dalam aspek gaya hidup dan gaya berfikir masyarakat Melayu Islam khususnya terhadap generasi muda. Pada hakikatnya Islam telah menganjurkan budaya berfikir berteraskan al-Quran dan al-Sunnah. Dapat disaksikan bahawa al-Quran dan al-Sunnah turut memberi penekanan terhadap budaya berfikir kritis yang menekankan aspek penilaian, analitikal dan objektiviti dalam berfikir. Objektif kertas kerja ini untuk mengemukakan elemen-elemen pemikiran kritis Islam dan kepentingannya kepada masyarakat Melayu kini dalam mendepani pelbagai cabaran di era kontemporari. Kajian ini adalah berbentuk kualitatif dengan menggunakan kaedah analisis kandungan terhadap sumber data primer dan sekunder. Justeru kertas kerja ini dilihat penting sebagai cadangan agar masyarakat Melayu dapat mengamalkan budaya berfikir kritis Islam dalam kehidupan harian mereka.