Kajian kemungkinan mendirikan bengkel bagi kerja baikpulih & pembuatan bot nelayan di Kuala Besut, Besut, Terengganu / Mohd Zaid Che Kadir and Wan Azmi Hashim - Che Kadir, Mohd Zaid; Hashim, Wan Azmi (Faculty of Mechanical Engineering, 1989)
Sebelum sesautu projek dapat dijalankan, satu kajian secara menyuluroh harus dilakukan untuk mengenalpasti segala yang berkaitan dan seterusnya membuat kesimpulan samada ianya berpotensi untuk dilaksanakan ataupun sebaliknya. Bagi projek-projek bersangkatan dengan perniagaan, aspek-aspek utama meliputi pasaran, pengurusan, pengeluaran,(teknikal) dan kewangan. Projek ini bolehlah digolongkan dalam industri kecil berasaskan logam, iaitu pengendalian bengkel kejuruteraan ringan yang mana proses utama adalah pemesenan dan kimpalan (machining and welding) yang dirangka khusus untuk member! perkhidmatan kepada pengusaha-pengusaha bot nelayan. Walaubagaimana pun,, sektor-sektor lain seperti perkilangan, pembinaan, pengangkutan dan orang perseorangan juga merupakan pelanggan sampingan. Lokasi kajian ialah disalah satu kawasan perikanan utama, iaitu pekan Kuala Besut, Terengganu. Bewasa ini sudah terdapat empat buah bengkel yang menjalankan projek berkenaan tapi masih gagal memenuhi permintaan dari sektor perikanan. Tahap pengeluaran bengkel—bengkel berkenaan adalah rendah kerana mengamalkan sistem pengurusan yang tidak bersistematik dan pengentahuan teknikal yang terhad. Merujuk kepada bidang projek ini, ciri penting yang perlu,diketahui dengan mendalam ialah'berhubung dengan teknikal. Oleh itu tajuk-tajuk seperti bahan mentah,iproses-proses terlibat, mesin dan peralatan, bentangan (layout), penentuan kos pengeluaran dan kakitangan pengeluaran dibincangkan secara khusus. Qrganisasi untuk menjalankan projek ini adalah kecil dan perniagaan berbentuk perkongsian amat sesuai. Modal tidak sepenuhnya disumbangkan ahli-ahli perkongsian dan untuk menampung jumlah kos projek, pinjaman dan bantuan dari agensi-agensi kerajaan dan institusi kewangan diperlukan.