Menilai tahap kecekapan model sistem dinamik dalam meramalkan kadar migrasi di Perak / Mohd Rahimie Md Noor and Arfah Mohd Nasir - Md Noor, Mohd Rahimie; Mohd Nasir, Arfah (Research Management Institute (RMI), 2010)
Dalam kajian ini, menerangkan tentang ramalan yang dibuat ke atas kadar migrasi pada tahun dan selepas tahun 2011 di Perak. Data-data yang diambil adalah daripada data banci perumahan tahun 2000-2005. Banci perumahan ini dibuat untuk setiap 5 tahun sekali. Seterusnya data ini dimuatkan ke dalam data Imigrasi pada tahun 2009. Data ini juga diperolehi daripada Jabatan Perangkaan Malaysia Negeri Perak. Kajian ini, menggunakan kaedah sistem dinamik yang berunsurkan mekanisma suap balik. Kaedah ini mampu menyelesaikan masalah yang kompleks. Sehubungan itu, perisian Vensim PLE digunakan untuk mendapatkan keputusan yang dikehendaki. Seterusnya, penyelesaian kaedah ini dibandingkan dengan bancian dari jabatan perangkaan dan didapati keputusannya lebih jitu. Justeru itu, kaedah ini seharusnya diperluaskan dalam pelbagai bidang.