Transformasi pusat bandar Muar sebagai lokasi pelancongan warisan / Muhammad Haniff Zakaria - Zakaria, Muhammad Haniff (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2013)
Warisan dan kemampanan adalah berkongsi tema yang sama dalam konteks warisan dan nilai sejarah. Pelancongan bandar warisan merupakan aktiviti ekonomi yang didasarkan pada penggunaan aset fizikal pusat bandar dalam usaha untuk menarik pengunjung. Kemapanan pelancongan warisan memerlukan pengurusan bangunanbangunan warisan yang diuruskan dengan teliti untuk memastikan generasi akan datang mewarisi asas sumber yang mencukupi untuk menampung keperluan mereka. Bangunan-bangunan bersejarah ini perlu dipulihara dengan sebaik mungkin daripada pupus ditelan arus pembangunan. Tujuan kajian ini adalah untuk mentransformasi pusat bandar Muar sebagai lokasi pelancongan warisan dengan berdasarkan sumber rujukan yang mendalam mengenai rekabentuk bandar, imej bandar dan langkah-langkah bagi dalam mewujudkan aktiviti pelancongan warisan. Berdasarkan analisis yang telah dijalankan, didapati bangunan-bangunan di kawasan perkedaian lama perlu diberikan perhatian disebabkan kurangnya kesedaran masyarakat dan pihak berwajib dalam usaha pemuliharaan bangunan tersebut. Melalui analisis juga mendapati kawasan persekitaran pusat bandar Muar juga berada di dalam keadaan yang baik dan terdapat beberapa jenis promosi yang sesuai bagi menghebah kepada masyarakat tentang fungsi terbaru pusat bandar Muar sebagai lokasi pelancongan warisan. Terakhir sekali, cadangan dalam kajian ini adalah terbahagi kepada dua iaitu cadangan umum dan cadangan khusus. Cadangan am merupakan berkenaan dengan proses pemuliharaan bangunan, perletakkan papan iklan, memperindah kawasan warisan, sumber promosi dan lain-lain. Manakala cadangan khusus pula ialah melibatkan pembangunan semula kawasan yang berpotensi dijadikan kawasan tumpuan utama di pusat bandar dan lain-lain cadangan lagi.