Laporan cadangan rekabentuk dalaman ‘The Ethniccuisine’‘-Sarawakians Restaurant’ di No. 6F. Jalan Mustaffar Al-Bakri, Lorong Bukit Busu, 32220 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Maziana Abdul Malek

Kajian yang dilakukan adalah mewujudkan sebuah restoran yang berimejkan atau beridentitikan Sarawak yang tampil dengan konsep yang ditonjolkan di dalam restoran iaitu ‘Legacy Of Sarawak Heritage - art, cultural in spirits’, iaitu sejarah peninggalan sejarah secara turun-temurun melalui kesenian, keb...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Abdul Malek, Maziana
Format: Student Project
Language:English
Published: Faculty of Architecture, Planning and Surveying 2004
Subjects:
Online Access:http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26020/
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26020/1/PPd_MAZIANA%20ABDUL%20MALEK%20AP%2004_5.pdf
id uitm-26020
recordtype eprints
spelling uitm-260202019-10-09T03:53:42Z http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26020/ Laporan cadangan rekabentuk dalaman ‘The Ethniccuisine’‘-Sarawakians Restaurant’ di No. 6F. Jalan Mustaffar Al-Bakri, Lorong Bukit Busu, 32220 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Maziana Abdul Malek Abdul Malek, Maziana Interior decoration. House decoration Decoration and decorative furnishings Kajian yang dilakukan adalah mewujudkan sebuah restoran yang berimejkan atau beridentitikan Sarawak yang tampil dengan konsep yang ditonjolkan di dalam restoran iaitu ‘Legacy Of Sarawak Heritage - art, cultural in spirits’, iaitu sejarah peninggalan sejarah secara turun-temurun melalui kesenian, kebudayaan dalam kepercayaan yang meliputi kepelbagaian aspek seperti senibina dan rekabentuk, makanan, hasil kraf, pakaian serta keharmonian budaya hidup kaum etnik di Sarawak di mana ianya tampil dengan imej 'tradisional kontemporari’ tetapi tetap mengekalkan nilai tradisional yang ada pada masyarakat etnik Sarawak. Anbtara kajian yang telah dilakukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan juga kajian soal selidik. Tujuan kajian ini adalah untuk menkaji serta menganalisa kebaikan dan keburukan yang terdapat pada rangkaian makanan dan juga rekabentuk dalaman serta pengurusan terhadap sesebuah restaurant. Kajian-kajian serta proses pengumpulan data ini akan diterapkan di dalam proses merekabentuk untuk menghasilkan satu rekabentuk yang baru dengan gaya yang tersendiri. Secara keseluruhannya, projek ini dianggap menarik kerana terdapat sebuah restoran yang menghidangkan kepelbagaian jenis makanan etnik di Sarawak bersesuaian dengan imej serta konsep yang ingin ditonjolkan. Faculty of Architecture, Planning and Surveying 2004 Student Project NonPeerReviewed text en http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26020/1/PPd_MAZIANA%20ABDUL%20MALEK%20AP%2004_5.pdf Abdul Malek, Maziana (2004) Laporan cadangan rekabentuk dalaman ‘The Ethniccuisine’‘-Sarawakians Restaurant’ di No. 6F. Jalan Mustaffar Al-Bakri, Lorong Bukit Busu, 32220 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Maziana Abdul Malek. [Student Project] (Unpublished)
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Teknologi MARA
building UiTM Institutional Repository
collection Online Access
language English
topic Interior decoration. House decoration
Decoration and decorative furnishings
spellingShingle Interior decoration. House decoration
Decoration and decorative furnishings
Abdul Malek, Maziana
Laporan cadangan rekabentuk dalaman ‘The Ethniccuisine’‘-Sarawakians Restaurant’ di No. 6F. Jalan Mustaffar Al-Bakri, Lorong Bukit Busu, 32220 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Maziana Abdul Malek
description Kajian yang dilakukan adalah mewujudkan sebuah restoran yang berimejkan atau beridentitikan Sarawak yang tampil dengan konsep yang ditonjolkan di dalam restoran iaitu ‘Legacy Of Sarawak Heritage - art, cultural in spirits’, iaitu sejarah peninggalan sejarah secara turun-temurun melalui kesenian, kebudayaan dalam kepercayaan yang meliputi kepelbagaian aspek seperti senibina dan rekabentuk, makanan, hasil kraf, pakaian serta keharmonian budaya hidup kaum etnik di Sarawak di mana ianya tampil dengan imej 'tradisional kontemporari’ tetapi tetap mengekalkan nilai tradisional yang ada pada masyarakat etnik Sarawak. Anbtara kajian yang telah dilakukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan juga kajian soal selidik. Tujuan kajian ini adalah untuk menkaji serta menganalisa kebaikan dan keburukan yang terdapat pada rangkaian makanan dan juga rekabentuk dalaman serta pengurusan terhadap sesebuah restaurant. Kajian-kajian serta proses pengumpulan data ini akan diterapkan di dalam proses merekabentuk untuk menghasilkan satu rekabentuk yang baru dengan gaya yang tersendiri. Secara keseluruhannya, projek ini dianggap menarik kerana terdapat sebuah restoran yang menghidangkan kepelbagaian jenis makanan etnik di Sarawak bersesuaian dengan imej serta konsep yang ingin ditonjolkan.
format Student Project
author Abdul Malek, Maziana
author_facet Abdul Malek, Maziana
author_sort Abdul Malek, Maziana
title Laporan cadangan rekabentuk dalaman ‘The Ethniccuisine’‘-Sarawakians Restaurant’ di No. 6F. Jalan Mustaffar Al-Bakri, Lorong Bukit Busu, 32220 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Maziana Abdul Malek
title_short Laporan cadangan rekabentuk dalaman ‘The Ethniccuisine’‘-Sarawakians Restaurant’ di No. 6F. Jalan Mustaffar Al-Bakri, Lorong Bukit Busu, 32220 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Maziana Abdul Malek
title_full Laporan cadangan rekabentuk dalaman ‘The Ethniccuisine’‘-Sarawakians Restaurant’ di No. 6F. Jalan Mustaffar Al-Bakri, Lorong Bukit Busu, 32220 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Maziana Abdul Malek
title_fullStr Laporan cadangan rekabentuk dalaman ‘The Ethniccuisine’‘-Sarawakians Restaurant’ di No. 6F. Jalan Mustaffar Al-Bakri, Lorong Bukit Busu, 32220 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Maziana Abdul Malek
title_full_unstemmed Laporan cadangan rekabentuk dalaman ‘The Ethniccuisine’‘-Sarawakians Restaurant’ di No. 6F. Jalan Mustaffar Al-Bakri, Lorong Bukit Busu, 32220 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Maziana Abdul Malek
title_sort laporan cadangan rekabentuk dalaman ‘the ethniccuisine’‘-sarawakians restaurant’ di no. 6f. jalan mustaffar al-bakri, lorong bukit busu, 32220 lumut, perak darul ridzuan / maziana abdul malek
publisher Faculty of Architecture, Planning and Surveying
publishDate 2004
url http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26020/
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/26020/1/PPd_MAZIANA%20ABDUL%20MALEK%20AP%2004_5.pdf
first_indexed 2023-09-18T23:15:59Z
last_indexed 2023-09-18T23:15:59Z
_version_ 1777419115113218048