Mesin pemotong rumput (bateri) / Ab. Aliyasok Abdul Samad and Mohd. Faizzal Effendi Md. Isa - Abdul Samad, Ab. Aliyasok; Md. Isa, Mohd. Faizzal Effendi (Faculty of Mechanical Engineering, 1998)
Mesin pemotong rumput merupakan satu mesin yang digunakan untuk memotong rumput yang tak dijaga. Dalam projek akhir ini kami merekabentuk satu mesin yang dikhaskan untuk kegunaan di halaman rumah sahaja. Mesin pemotong rumput menggunakan bateri sel basah sebagai pembekal kuasa kepada dua dc motor. Penggunaan bateri sebagai pembekal kuasa utama bertujuan untuk menjaga persekitaran dari asap-asap enjin dan bunyi yang mungkin menganggu jiran sebelah. Penggunaan yang senyap dan bersih akan menjaminkan kehidupan yang sihat. Rekabentuk bagi mesin ini adalah mudah dan senang untuk mengendalikan. Ketinggian pemotongan boleh dilakukan dengan melaraskan roda hadapan.