A study on implementation of contract maintenance management at government sector / Norhashida Hassan - Hassan, Norhashida (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2009)
Di Malaysia, dokumen kontrak telah dilaksanakan di Sektor Kerajaan dan Sektor Swasta bagi melengkapkan projek-projek pembinaan, penyenggaraan, kerja-keija perkhidmatan, keija bekalan dan sebagainya. Tujuan utama projek pembelajaran ini dijalankan adalah untuk mengetahui Perlaksanaan Pengurusan Kontrak Penyenggaraan di dal am Sektor Kerajaan. Terdapat beberapa dokumen kontrak digunakan dalam industri pembinaan dalam Sektor Kerajaan seperti JKR Kontrak, PAM Kontrak dan CIDB Kontrak. Walaubagaimanapun, kajian ini adalah untuk mengetahui perlaksanaan dokumen kontrak yang biasa digunakan di Sektor Kerajaan dalam menjalankan keija-keija penyenggaraan. Bagi melengkapkan kajian ini, tiga tempat kajian di Sektor Kerajaan telah dipilih bagi mendapatkan maklumat dan data berkaitan Dokumen Kontrak untuk kerja penyenggaraan. Kajian yang digunakan termasuklah kaedah temubual bersama panel pakar yang mempunyai pengalaman yang luas dalam menguruskan pentadbiran kontrak bagi keija-kerja penyenggaraan. Selain itu maklumat di kumpul melalui kaedah borang temuramah yang dijalankan ke atas panel pakar yang terlibat dengan projek penyenggaraan. Data yang dikumpul telah dianalisa berdasarkan maklumat dan data yang diperolehi melalui kaedah temuramah. Hasil daripada Kajian telah diperolehi melalui data analisis.