Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin
Kajian yang dilakukan adalah mewujudkan sebuah restoran yang beridentitikan Baba Nyonya Melaka yang tampil dengan konsep yang ditonjolkan di dalam restoran iaitu ‘Remaination of Heritage * iaitu sejarah peninggalan secara turun-temurun melalui kesenian, kebudayaan, dalam kepercayaan yang meliputi ke...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Student Project |
Language: | English |
Published: |
Faculty of Architecture, Planning and Surveying
2005
|
Subjects: | |
Online Access: | http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/ http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/1/PPd_WAN%20SYARIDIANA%20WAN%20MUHD%20SUDIN%20AP%2005_5.pdf |
id |
uitm-25192 |
---|---|
recordtype |
eprints |
spelling |
uitm-251922019-08-15T08:51:19Z http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/ Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana Decoration and ornament. Design Interior decoration. House decoration Kajian yang dilakukan adalah mewujudkan sebuah restoran yang beridentitikan Baba Nyonya Melaka yang tampil dengan konsep yang ditonjolkan di dalam restoran iaitu ‘Remaination of Heritage * iaitu sejarah peninggalan secara turun-temurun melalui kesenian, kebudayaan, dalam kepercayaan yang meliputi kepelbagaian aspek seperti senibina dan rekabentuk, makanan, hasil kraf, pakaian serta keharmonian budaya hidup kaum Baba Nyonya Melaka. Ianya tampil dengan imej ‘moden kontemporari’ tetapi tetap mengekalkan nilai traditional yang ada pada masyarakat Baba Nyonya, Melaka. Antara kajian yang telah dilakukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan juga -kajian soal selidik. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji serta menganalisa kebaikan dan keburukan yang terdapat pada rangkaian makanan dan juga rekabentuk dalaman serta pengurusan sesebuah restoran. Kajian-kajian serta proses pengumpulan data ini akan diterapkan di dalam proses merekabentuk untuk menghasilkan satu rekabentuk yang baru dengan gay a yang tersendiri. Secara keseluruhan, projek ini dianggap menarik kerana terdapat sebuah restoranyang menghidangkan kepelbagaian jenis makanan Baba Nyonya Melaka, bersesuaian dengan imej serta konsep yang ingin ditonjolkan. Faculty of Architecture, Planning and Surveying 2005 Student Project NonPeerReviewed text en http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/1/PPd_WAN%20SYARIDIANA%20WAN%20MUHD%20SUDIN%20AP%2005_5.pdf Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana (2005) Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin. [Student Project] (Unpublished) |
repository_type |
Digital Repository |
institution_category |
Local University |
institution |
Universiti Teknologi MARA |
building |
UiTM Institutional Repository |
collection |
Online Access |
language |
English |
topic |
Decoration and ornament. Design Interior decoration. House decoration |
spellingShingle |
Decoration and ornament. Design Interior decoration. House decoration Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin |
description |
Kajian yang dilakukan adalah mewujudkan sebuah restoran yang beridentitikan Baba Nyonya Melaka yang tampil dengan konsep yang ditonjolkan di dalam restoran iaitu ‘Remaination of Heritage * iaitu sejarah peninggalan secara turun-temurun melalui kesenian, kebudayaan, dalam kepercayaan yang meliputi kepelbagaian aspek seperti senibina dan rekabentuk, makanan, hasil kraf, pakaian serta keharmonian budaya hidup kaum Baba Nyonya Melaka. Ianya tampil dengan imej ‘moden kontemporari’ tetapi tetap mengekalkan nilai traditional yang ada pada masyarakat Baba Nyonya, Melaka. Antara kajian yang telah dilakukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan juga -kajian soal selidik. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji serta menganalisa kebaikan dan keburukan yang terdapat pada rangkaian makanan dan juga rekabentuk dalaman serta pengurusan sesebuah restoran. Kajian-kajian serta proses pengumpulan data ini akan diterapkan di dalam proses merekabentuk untuk menghasilkan satu rekabentuk yang baru dengan gay a yang tersendiri. Secara keseluruhan, projek ini dianggap menarik kerana terdapat sebuah restoranyang menghidangkan kepelbagaian jenis makanan Baba Nyonya Melaka, bersesuaian dengan imej serta konsep yang ingin ditonjolkan. |
format |
Student Project |
author |
Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana |
author_facet |
Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana |
author_sort |
Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana |
title |
Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin |
title_short |
Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin |
title_full |
Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin |
title_fullStr |
Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin |
title_full_unstemmed |
Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin |
title_sort |
laporan cadangan rekabentuk dalaman baba nyonya restaurant’ di no.191 jalan sultan idris shah, 30000, ipoh perak darul ridzuan. / wan syaridiana wan muhd sudin |
publisher |
Faculty of Architecture, Planning and Surveying |
publishDate |
2005 |
url |
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/ http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/1/PPd_WAN%20SYARIDIANA%20WAN%20MUHD%20SUDIN%20AP%2005_5.pdf |
first_indexed |
2023-09-18T23:14:15Z |
last_indexed |
2023-09-18T23:14:15Z |
_version_ |
1777419006040342528 |