Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin

Kajian yang dilakukan adalah mewujudkan sebuah restoran yang beridentitikan Baba Nyonya Melaka yang tampil dengan konsep yang ditonjolkan di dalam restoran iaitu ‘Remaination of Heritage * iaitu sejarah peninggalan secara turun-temurun melalui kesenian, kebudayaan, dalam kepercayaan yang meliputi ke...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana
Format: Student Project
Language:English
Published: Faculty of Architecture, Planning and Surveying 2005
Subjects:
Online Access:http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/1/PPd_WAN%20SYARIDIANA%20WAN%20MUHD%20SUDIN%20AP%2005_5.pdf
id uitm-25192
recordtype eprints
spelling uitm-251922019-08-15T08:51:19Z http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/ Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana Decoration and ornament. Design Interior decoration. House decoration Kajian yang dilakukan adalah mewujudkan sebuah restoran yang beridentitikan Baba Nyonya Melaka yang tampil dengan konsep yang ditonjolkan di dalam restoran iaitu ‘Remaination of Heritage * iaitu sejarah peninggalan secara turun-temurun melalui kesenian, kebudayaan, dalam kepercayaan yang meliputi kepelbagaian aspek seperti senibina dan rekabentuk, makanan, hasil kraf, pakaian serta keharmonian budaya hidup kaum Baba Nyonya Melaka. Ianya tampil dengan imej ‘moden kontemporari’ tetapi tetap mengekalkan nilai traditional yang ada pada masyarakat Baba Nyonya, Melaka. Antara kajian yang telah dilakukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan juga -kajian soal selidik. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji serta menganalisa kebaikan dan keburukan yang terdapat pada rangkaian makanan dan juga rekabentuk dalaman serta pengurusan sesebuah restoran. Kajian-kajian serta proses pengumpulan data ini akan diterapkan di dalam proses merekabentuk untuk menghasilkan satu rekabentuk yang baru dengan gay a yang tersendiri. Secara keseluruhan, projek ini dianggap menarik kerana terdapat sebuah restoranyang menghidangkan kepelbagaian jenis makanan Baba Nyonya Melaka, bersesuaian dengan imej serta konsep yang ingin ditonjolkan. Faculty of Architecture, Planning and Surveying 2005 Student Project NonPeerReviewed text en http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/1/PPd_WAN%20SYARIDIANA%20WAN%20MUHD%20SUDIN%20AP%2005_5.pdf Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana (2005) Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin. [Student Project] (Unpublished)
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Teknologi MARA
building UiTM Institutional Repository
collection Online Access
language English
topic Decoration and ornament. Design
Interior decoration. House decoration
spellingShingle Decoration and ornament. Design
Interior decoration. House decoration
Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana
Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin
description Kajian yang dilakukan adalah mewujudkan sebuah restoran yang beridentitikan Baba Nyonya Melaka yang tampil dengan konsep yang ditonjolkan di dalam restoran iaitu ‘Remaination of Heritage * iaitu sejarah peninggalan secara turun-temurun melalui kesenian, kebudayaan, dalam kepercayaan yang meliputi kepelbagaian aspek seperti senibina dan rekabentuk, makanan, hasil kraf, pakaian serta keharmonian budaya hidup kaum Baba Nyonya Melaka. Ianya tampil dengan imej ‘moden kontemporari’ tetapi tetap mengekalkan nilai traditional yang ada pada masyarakat Baba Nyonya, Melaka. Antara kajian yang telah dilakukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan juga -kajian soal selidik. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji serta menganalisa kebaikan dan keburukan yang terdapat pada rangkaian makanan dan juga rekabentuk dalaman serta pengurusan sesebuah restoran. Kajian-kajian serta proses pengumpulan data ini akan diterapkan di dalam proses merekabentuk untuk menghasilkan satu rekabentuk yang baru dengan gay a yang tersendiri. Secara keseluruhan, projek ini dianggap menarik kerana terdapat sebuah restoranyang menghidangkan kepelbagaian jenis makanan Baba Nyonya Melaka, bersesuaian dengan imej serta konsep yang ingin ditonjolkan.
format Student Project
author Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana
author_facet Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana
author_sort Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana
title Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin
title_short Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin
title_full Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin
title_fullStr Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin
title_full_unstemmed Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin
title_sort laporan cadangan rekabentuk dalaman baba nyonya restaurant’ di no.191 jalan sultan idris shah, 30000, ipoh perak darul ridzuan. / wan syaridiana wan muhd sudin
publisher Faculty of Architecture, Planning and Surveying
publishDate 2005
url http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/1/PPd_WAN%20SYARIDIANA%20WAN%20MUHD%20SUDIN%20AP%2005_5.pdf
first_indexed 2023-09-18T23:14:15Z
last_indexed 2023-09-18T23:14:15Z
_version_ 1777419006040342528