Laporan cadangan rekabentuk dalaman Baba Nyonya Restaurant’ di No.191 Jalan Sultan Idris Shah, 30000, Ipoh Perak Darul Ridzuan. / Wan Syaridiana Wan Muhd Sudin

Kajian yang dilakukan adalah mewujudkan sebuah restoran yang beridentitikan Baba Nyonya Melaka yang tampil dengan konsep yang ditonjolkan di dalam restoran iaitu ‘Remaination of Heritage * iaitu sejarah peninggalan secara turun-temurun melalui kesenian, kebudayaan, dalam kepercayaan yang meliputi ke...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Wan Muhd Sudin, Wan Syaridiana
Format: Student Project
Language:English
Published: Faculty of Architecture, Planning and Surveying 2005
Subjects:
Online Access:http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/25192/1/PPd_WAN%20SYARIDIANA%20WAN%20MUHD%20SUDIN%20AP%2005_5.pdf
Description
Summary:Kajian yang dilakukan adalah mewujudkan sebuah restoran yang beridentitikan Baba Nyonya Melaka yang tampil dengan konsep yang ditonjolkan di dalam restoran iaitu ‘Remaination of Heritage * iaitu sejarah peninggalan secara turun-temurun melalui kesenian, kebudayaan, dalam kepercayaan yang meliputi kepelbagaian aspek seperti senibina dan rekabentuk, makanan, hasil kraf, pakaian serta keharmonian budaya hidup kaum Baba Nyonya Melaka. Ianya tampil dengan imej ‘moden kontemporari’ tetapi tetap mengekalkan nilai traditional yang ada pada masyarakat Baba Nyonya, Melaka. Antara kajian yang telah dilakukan termasuklah kajian pemilihan tapak, kajian temuramah, kajian pemerhatian, kajian kes dan juga -kajian soal selidik. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji serta menganalisa kebaikan dan keburukan yang terdapat pada rangkaian makanan dan juga rekabentuk dalaman serta pengurusan sesebuah restoran. Kajian-kajian serta proses pengumpulan data ini akan diterapkan di dalam proses merekabentuk untuk menghasilkan satu rekabentuk yang baru dengan gay a yang tersendiri. Secara keseluruhan, projek ini dianggap menarik kerana terdapat sebuah restoranyang menghidangkan kepelbagaian jenis makanan Baba Nyonya Melaka, bersesuaian dengan imej serta konsep yang ingin ditonjolkan.