Rumah Kutai Kanda Rasul No.45, Kampung Bharu, Layang-Layang Kanan, 32800 Parit, Perak / Abdul Bari Abdullah and Azhanizam Yusoh - Abdullah, Abdul Bari; Yusoh, Azhanizam (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2000)
Sejarah merupakan satu skop kajian yang paling penting dafam kehidupan seharian krta tanpa kita sedari atau tidak. lanya menentukan taraf kehidupan kita dalam usaha kita untuk mencari asal usul kewujudan kita di muka bumi ini. lanya juga berperanan sebagai petunjuk bagi kita untuk menentukan arah tuju masa depan kita dan tidak mengulangi kesilapan lampau. Walaubagaimanapun sebelum ianya mampu menolong kita dalam membimbing kita dalam kehidupan yang sebenar ianya perlu dibuktikan. Oleh itu ianya memerlukan satu kajian yang cukup teliti, terperinci dan tepat. Ini penting bagi memastikan bahawa fakta yang dikemukakan merupakan satu fakta yang sahih dan boleh membewa kesan kepada masyarakat serta boleh dipertontonkan kepada umum sebagai satu fakta sejarah. Kajian dokumentasi ini merupakan salah satu daripada cara yang dapat membantu kami membuktikan bahawa kami telah mengenal pasti satu bahan sejarah yang boleh dijadikan bahan kajian dan rujukan umum serta sebagai satu pengumuman tentang wujudnya satu bahan sejarah yang belum pasti diketahui umum. Selain itu ianya sebagai salah satu dari keperluan bagi memenuhi silibus kursus yang kami ikuti iaitu Diploma Rekabenuk Dalaman.