Kesan-kesan pembinaan projek perumahan terhadap alam sekitar / Rosli Dahalan - Dahalan, Rosli (1996)
Tujuan kajian ini dibuat adalah untuk melihat perkaitan diantara pembinaan projek perumahan dengan alam sekitar dari aspek pencemaran. Kajian ini di jalankan kerana penyelidik mendapati permintaan perumahan yang tinggi dan pembinaan perumahan yang seiring dengan permintaan. Sebagai fokus kajian ini, penyelidik memilih Penilaian Kesan-Kesan Alam Sekitar (EIA) sebagai salah satu cara perancangan untuk mengurangkan kcsan-kesan pencemaran. Bagi tujuan di atas, penyelidik menggunakan Laporan Penilaian Kesan- Kesan Alam Sekitar bagi “Ladang Tengah Project” yang telah di luluskan oleh Jabatan Alam Sekitar. Pada akhir kajian ini, penyelidik telah memberi beberapa andaian faktor-faktor berkemungkinan mempengaruhi pencemaran pembinaan projek perumahan. Di samping itu penyelidik juga memberi beberapa saranan kearah memperbaiki cara perlaksanaan kajian ini bagi melihat faktor sebenar pencemaran yang disebabkan oleh pembinaan projek perumahan.