Laporan cadangan merekabentuk ruang dalaman bagi cawangan baru Kedai Buku Borders di Lot 248A dan 248B, Jalan Gunung Rap at, 31350, Ipoh, Perak Darul Ridzuan / Zuraidah Ramli - Ramli, Zuraidah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2009)
Cadangan merekabentuk ruang dalaman baru bagi ‘Borders Bookstore’ ini adalah untuk menghasiikan satu projek gedung buku dan bukan hanya kedai buku semata-mata. Gedung buku adalah tempat yang terdapat berbagai-bagai jenis buku serta lengkap dan besar. Dalam projek Borders Bookstore’ ini, penelitian harus dibuat untuk menghasiikan sebuah gedung buku untuk semua golongan tidak kira tua ataupun muda, dan perlu juga memikirkan bagaimana untuk menghasiikan sebuah tempat yg membosankan menjadi lebih menarik dan cantik. Mengikut pemerhatian yang telah dijalankan, boleh dikatakan hampir 90% orang ramai mengatakan kedai buku hari ini cukup membosankan dan kuran menarik minat orang ramai. Ada juga yang berpendapat bahawa ruang ysng kecil dan sempit serta rak-rak buku yang tidak teratur boleh menyebabkan orang ramai kurang berminat unutk mengunjungi kedai buku jika tiada urusan tertentu. Maka, dengan wujudnya sebuah gedung buku yang serba lengkap dengan petbagai jenis perkhidmatan ini, dapatlah menarik minat masyarakat di negara ini untuk menjadikan membaca itu sebahagian dari hobi mereka seterusnya mengamalkan ia seperti budaya agar mereka tidak membuang masa begitu sahaja.