Cadangan menaiktaraf dan rekabentuk dalaman baru untuk D’Batik Motel di Lot 1576, Teluk Batik, Persiaran Teluk Batik, 32200 Lumut, Perak Darul Ridzuan / Noor Hidayah Mohd Yusoff - Mohd Yusoff, Noor Hidayah (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2009)
Kajian tesis untuk projek akhir untuk semua pelajar yang mengambil kursus Diploma Rekabentuk Dalaman merupakan satu kajian yang dijalankan bagi mengkaji tentang semua aspek yang telah dipelajari dari tahun pertama hinggalah tahun ketiga. Setiap individu dikehendakki mempunyai satu projek tersendiri. Projek yang akan dilaksanakan ialah Projek menaiktaraf dan merekabentuk dalaman baru untuk motel D’ Batik Motel yang terletak di Lot 1576, Teluk Batik, Persiaran Teluk Batik, 32200 Lumut Perak Daru’ Ridzuan Motel yang terletak berdekatan dengan Teluk Batik ini dimiliki oleh seorang kontraktor persendirian yang bernama Abu Bakar Bin Md Nor yang telah menyewa bangunan ini untuk dijadikan sebagai motel. Motel ini baru beroperasi selama dua tahun 11 bulan dan memerlukan satu rekaan dalaman bagi menarik ramai pelancong asing dan tempatan. Sejurus dengan itu, satu konsep telah dipilih iaitu konsep “Balancing" yang membawa kepada maksud keseimbangan dalam rekaan dalaman. Imej pula imej yang membawa kepada Negeri Perak iaitu labu sayong yang berunsurkan “modern contemporary” yang memiliki unsur - unsur alam semulajadi yang membawa kepada motif flora dan fauna. Antara kajian telah dilakukan proses menemuramah, pemilihan tapak. dan soal selidik. Kesemua proses - proses ini memainkan peranan penting bagi merealisasikan satu rekaan yang akan mencapai objektif rekaan itu.