Cadangan merekabentuk dalaman Restoran Asam Pedas di Jalan PJU 5/21 Dataran Sunway Kota Damansara 47810 Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan / Jamilah Long

Merekabentuk dalaman sebuah restoran memainkan peranan penting untuk menarik minat pelanggan datang berkunjung. Setiap ruang mampu berfungsi dengan baik dan teratur merupakan satu rekaan yang bermanafaat kepada pelanggan mahupun pekerja. Penelitian terhadap keperluan ruang kepada pelanggan dan peker...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Long, Jamilah
Format: Student Project
Language:English
Published: Faculty of Architecture, Planning and Surveying 2009
Subjects:
Online Access:http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20626/
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20626/1/PPd_JAMILAH%20LONG%20AP%2009_5.pdf
id uitm-20626
recordtype eprints
spelling uitm-206262018-07-12T08:30:12Z http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20626/ Cadangan merekabentuk dalaman Restoran Asam Pedas di Jalan PJU 5/21 Dataran Sunway Kota Damansara 47810 Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan / Jamilah Long Long, Jamilah Architectural drawing and design Interior decoration. House decoration Merekabentuk dalaman sebuah restoran memainkan peranan penting untuk menarik minat pelanggan datang berkunjung. Setiap ruang mampu berfungsi dengan baik dan teratur merupakan satu rekaan yang bermanafaat kepada pelanggan mahupun pekerja. Penelitian terhadap keperluan ruang kepada pelanggan dan pekerja perlu dikaji dan dianalisa terlebih dahulu. Cadangan membuka cawangan baru Restoran Asam Pedas , En Ashari Mohd Nasir di Dataran Sunway; Kota Damansara merupakan kehendak beliau sendiri. Pemilihan tapak cadangan baru juga perlu dikaji untuk mencapai objektif dan matlamat utama klien. Di antara objektif klien ialah memperkenalkan masakan melayu kepada masyarakat luar dan mendapatkan keuntungan yang setimpal dengan pemiagaan yang dijalankan. Manakala objektif kajian ialah untuk menghasilakan sebuah imej baru untuk Restoran Asam pedas dalam rekabentuk dalaman, menghasilkan ruang dalaman makan yang selesa kepada pelanggan dan untuk mengkaji dengan terperinci mengenai merekabentuk ruang makan yang berkonsepkan fungsi Rumah Tradisional Melaka. Proses kajian melalui beberapa kaedah iaitu, kaedah temuramah di antara klien . Melalui kaedah ini dapat membantu mendapatkan maklumat yang diperlukan dalam menyelesaikan setiap persoalan dan permasalahan. Di samping itu, melalui internet juga salah-satu kaedah mendapatkan maklumat mengenai restoran. Selain daripada itu, pemilihan konsep dan imej juga memainkan peranan penting dalam rekaan. Konsep yang ingin di ketengahkan ialah ‘Malacca House’ ‘ Fell The Ambience Of Tradisional Malay Melacca House’ memberi peluang kepada pelanggan untuk merasai suasana seolah- olah berada di sebuah rumah Melaka. Untuk menambahkan maklumat beberapa kajian kes terhadap restoran telah dijalankan diantaranya ialah Restoran Dapur Kampung, Al-Marjan dan Restoran Fuji of Japan memberi sedikit sebanyak maklumat yang dikehendaki. Dengan adanya Restoran Asam Pedas di Kota Damansara merupakan cadangan yang baik kepada pelanggan kerana pelanggan dapat merasai suasana rumah Melaka dan masakan popular Negeri Melaka iaitu asam pedas walaupun berasa di tempat lain. Faculty of Architecture, Planning and Surveying 2009 Student Project NonPeerReviewed text en http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20626/1/PPd_JAMILAH%20LONG%20AP%2009_5.pdf Long, Jamilah (2009) Cadangan merekabentuk dalaman Restoran Asam Pedas di Jalan PJU 5/21 Dataran Sunway Kota Damansara 47810 Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan / Jamilah Long. [Student Project] (Unpublished)
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Teknologi MARA
building UiTM Institutional Repository
collection Online Access
language English
topic Architectural drawing and design
Interior decoration. House decoration
spellingShingle Architectural drawing and design
Interior decoration. House decoration
Long, Jamilah
Cadangan merekabentuk dalaman Restoran Asam Pedas di Jalan PJU 5/21 Dataran Sunway Kota Damansara 47810 Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan / Jamilah Long
description Merekabentuk dalaman sebuah restoran memainkan peranan penting untuk menarik minat pelanggan datang berkunjung. Setiap ruang mampu berfungsi dengan baik dan teratur merupakan satu rekaan yang bermanafaat kepada pelanggan mahupun pekerja. Penelitian terhadap keperluan ruang kepada pelanggan dan pekerja perlu dikaji dan dianalisa terlebih dahulu. Cadangan membuka cawangan baru Restoran Asam Pedas , En Ashari Mohd Nasir di Dataran Sunway; Kota Damansara merupakan kehendak beliau sendiri. Pemilihan tapak cadangan baru juga perlu dikaji untuk mencapai objektif dan matlamat utama klien. Di antara objektif klien ialah memperkenalkan masakan melayu kepada masyarakat luar dan mendapatkan keuntungan yang setimpal dengan pemiagaan yang dijalankan. Manakala objektif kajian ialah untuk menghasilakan sebuah imej baru untuk Restoran Asam pedas dalam rekabentuk dalaman, menghasilkan ruang dalaman makan yang selesa kepada pelanggan dan untuk mengkaji dengan terperinci mengenai merekabentuk ruang makan yang berkonsepkan fungsi Rumah Tradisional Melaka. Proses kajian melalui beberapa kaedah iaitu, kaedah temuramah di antara klien . Melalui kaedah ini dapat membantu mendapatkan maklumat yang diperlukan dalam menyelesaikan setiap persoalan dan permasalahan. Di samping itu, melalui internet juga salah-satu kaedah mendapatkan maklumat mengenai restoran. Selain daripada itu, pemilihan konsep dan imej juga memainkan peranan penting dalam rekaan. Konsep yang ingin di ketengahkan ialah ‘Malacca House’ ‘ Fell The Ambience Of Tradisional Malay Melacca House’ memberi peluang kepada pelanggan untuk merasai suasana seolah- olah berada di sebuah rumah Melaka. Untuk menambahkan maklumat beberapa kajian kes terhadap restoran telah dijalankan diantaranya ialah Restoran Dapur Kampung, Al-Marjan dan Restoran Fuji of Japan memberi sedikit sebanyak maklumat yang dikehendaki. Dengan adanya Restoran Asam Pedas di Kota Damansara merupakan cadangan yang baik kepada pelanggan kerana pelanggan dapat merasai suasana rumah Melaka dan masakan popular Negeri Melaka iaitu asam pedas walaupun berasa di tempat lain.
format Student Project
author Long, Jamilah
author_facet Long, Jamilah
author_sort Long, Jamilah
title Cadangan merekabentuk dalaman Restoran Asam Pedas di Jalan PJU 5/21 Dataran Sunway Kota Damansara 47810 Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan / Jamilah Long
title_short Cadangan merekabentuk dalaman Restoran Asam Pedas di Jalan PJU 5/21 Dataran Sunway Kota Damansara 47810 Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan / Jamilah Long
title_full Cadangan merekabentuk dalaman Restoran Asam Pedas di Jalan PJU 5/21 Dataran Sunway Kota Damansara 47810 Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan / Jamilah Long
title_fullStr Cadangan merekabentuk dalaman Restoran Asam Pedas di Jalan PJU 5/21 Dataran Sunway Kota Damansara 47810 Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan / Jamilah Long
title_full_unstemmed Cadangan merekabentuk dalaman Restoran Asam Pedas di Jalan PJU 5/21 Dataran Sunway Kota Damansara 47810 Petaling Jaya Selangor Darul Ehsan / Jamilah Long
title_sort cadangan merekabentuk dalaman restoran asam pedas di jalan pju 5/21 dataran sunway kota damansara 47810 petaling jaya selangor darul ehsan / jamilah long
publisher Faculty of Architecture, Planning and Surveying
publishDate 2009
url http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20626/
http://ir.uitm.edu.my/id/eprint/20626/1/PPd_JAMILAH%20LONG%20AP%2009_5.pdf
first_indexed 2023-09-18T23:04:56Z
last_indexed 2023-09-18T23:04:56Z
_version_ 1777418420168425472