Kajian literatur istilah ‘Umran Ibn Khaldun / Abdul Qayuum Abdul Razak and S. Salahudin Suyurno - Abdul Razak, Abdul Qayuum; Suyurno, S. Salahudin (2017)
Kajian ini membincangkan tinjauan literatur terhadap istilah ‘umran Ibn Khaldun yang dicipta dalam karya agung beliau iaitu Muqaddimah. Selain itu, ia bertujuan untuk membincangkan beberapa kajian kontemporari berkaitan kajian ke’umranan. Metode kajian adalah menggunakan pendekatan induktif dan deduktif. Dapatan mendapati bahawa kajian sarjana tertumpu kepada pengistilahan perkataan ‘umran. Selain itu, para sarjana turut menginovasi istilah ‘umran dalam hal ehwal perancangan masyarakat seperti teori perbandaran dan sebagainya.