Projek animasi pendek 2D B.C. : rupa bentuk dan warna melalui abstrak ekspresionisme sebagai set animasi / Raja Muhammad Afiq Raja Mohd Yusof - Raja Mohd Yusof, Raja Muhammad Afiq (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Kajian ini membincangkan pengaplikasian rupa bentuk dan warna bagi menyampaikan mood melalui platform Abstrak Ekspresionisme sebagai set di dalam babak animasi. Tujuan kajian ini dilakukan adalah bagi melihat akan keberkesanan penggunaan corak abstrak yang memfokuskan rupa bentuk dan warna sebagai salah satu alternatif untuk menyokong mood di dalam babak animasi. Selain itu, kajian ini bersifat kualitatif dan akan melibatkan sesi temubual beberapa pihak yang terlibat di dalam bidang berkaitan. Tambahan lagi, terdapat beberapa kajian mengenai rupa bentuk dan warna telah dilakukan dan dibincangkan sebelum ini. Justeru, kajian ini akan menggunakan platform Abstrak Ekspresionisme sebagai medium penyampaian. Namun begitu, kajian ini masih boleh diperlebarkan dan dibincangkan dengan lebih mendalam agar ianya dapat membuahkan hasil dapatan baru yang mampu memberi sumber baru di dalam skop penggunaan set animasi dan sekaligus dapat menghasilkan penggunaan set yang lebih baik.