Projek teater fizikal Panggilan: Komunikasi melalui tubuh berdasarkan Psychological Gesture Michael Chekhov / Norsuhana Mohamad Wahid - Mohamad Wahid, Norsuhana (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2014)
Kajian ilmiah ini mengkaji psychological gesture sebagai komunikasi melalui tubuh badan untuk memberi kefahaman kepada lakonan sesebuah watak. Penganalisaan terhadap tindakan psychological gesture dilakukan bagi mengenalpasti perkaitannya kepada rasa dalaman watak. Perkara yang dikenalpasti adalah pelakon melengkapi dan memenuhi niat dan keinginan utama watak untuk melahirkan psychological gesture yang tepat dan berkesan. Tahap emosi juga diambil kira bagi melahirkan psikologi watak iaitu merangkumi pemikiran, perasaan dan kehendak watak. Hasil kajian ini mendapati bahawa psychological gesture mampu membantu pelakon dalam pembentukan watak untuk berkomunikasi secara efektif melalui tubuh badan bahkan dapat memberi kesan kepada teman lakon dengan baik untuk terus memberi tindakbalas dalam penggunaan psychological gesture. Psychological gesture memberi bantuan kepada pelakon untuk menyampaikan niat utama watak serta boleh dikembangkan dan digunakan dalam penggunaan fizikal sepenuhnya tanpa dialog mahupun dalam penyampaian gerak tari